Ciorba de miel cu verdeata de primavara
Inca din copilarie, in bucataria mamei, de Inaltare, se pregatea ciorba de miel cu cele mai bune si mai gustoase verdeturi de primvara. Am preluat si eu acest obicei, in fiecare an fac ciorbita cu carne de miel cu ocazia Inaltarii. Pe langa ciorba, vopsesc oua, fac friptura de miel si un cozonac cu nuca.
In ciorba eu pun doar verdeata de primavara (macris, ceapa verde, leustean, loboda). Nu pun ardei grasi, morcovi, telina, radacina patrunjel, pentru ca aceste legume acopera minunatia de gust a acestei ciorbe cu miel. Mami ii spune ciorba tinereasca, probabil din cauza ca verdeturile sunt fragede, proaspete, pline de gust si sanatate.
Am acrit-o cu bors, iar dupa ce am terminat fierberea, am dres-o cu smantana si galbenusuri, acest amestec imbogateste gustul si aspectul borsului de miel. Pentru ca ciorba de miel cu macris are deja un gust acrisor, datorita macrisului, nu o sa punem foarte mult bors.
Ce bucati de carne de miel sunt bune pentru ciorba?
Eu folosesc intotdeauna capul, coada si gatul de miel. Sunt excelente pentru aceasta reteta de ciorba. Pastrez coastele de miel pentru stufat sau mancare cu marar (o sa postez curand si aceste doua minunate retete). Carnea de miel fierbe rapid, nu uitam ca mielul este un animal tanar, deci timpul de fierbere este de 40-45 minute.
Cu aceasta reteta ne vom simti maine, de Inaltare, mai aproape de cei dragi. Va recomand cu drag sa o incercati.
Ciorba de miel – Ingrediente
- 1,5 kg carne de miel cu os (cap, gat, coada)
- 2 legaturi ceapa verde
- 2 legaturi loboda verde sau rosie (eu am avut loboda verde)
- 1 legatura macris
- 1 legatura leustean
- 300 ml bors
- sare
Ingrediente liezon pentru bors de miel
- 200 g smantana grasa
- 2 galbenusuri proaspete
Ciorbita cu carne de miel si verdeata de primavara – Preparare
- Punem carnea de miel intr-o oala incapatoare (gatul taiat in bucati potrivite, capul de miel taiat in doua) si o acoperim cu 6l de apa rece. Adaugam 1 lingurita plina cu sare si fierbem carnea, la foc moderat.
- In timpul fierberii, indepartam mereu spuma formata la suprafata.
- Dupa ce nu se mai formeaza spuma, adaugam ceapa verde, cu tot cu codite, tocata potrivit, si leusteanul tocat si el marunt.
- Fierbem ciorba 30 -35 de minute sau pana cand carnea este fiarta bine.
- Adaugam acum borsul, dat intr-un clocot inainte si strecurat, macrisul si loboda, taiate marunt.
- Lasam ciorba pe foc inca 10 minute, apoi stingem focul. Adaugam sare dupa gust.
Cum se drege ciorba cu smantana si galbenusuri (liezon)
- Intr-un vas amestecam smantana si galbenusurile. Adaugam 2 polonice de ciorba fierbinte peste si amestecam. Adaugam amestecul obitnut in oala cu ciorba de miel.
Atentie! Ciorba nu trebuie sa fie pe foc, deci adaugam amestecul in oala, dupa ce am stins focul.
- Amestecam, si, daca dorim, mai adaugam 1 lingura de leustean proaspat tocat. Eu ador leusteanul, adaug mereu 1-2 linguri la sfarsitul prepararii ciorbelor.
Pofta buna!