Rulouri cu mac si glazura de lamaie, reteta simpla
Rulouri cu mac si glazura de lamaie, cea mai delicioasa reteta pentru cei care iubesc preparatele cu mac! De cand ma stiu ador macul, atat in preparate dulci, cat si in cele sarate. Tati facea o minune de cozonac cu mac, pufos si cu o umplutura bogata si aromata, o nebunie de gust. M-am inspirat din reteta lui si am facut aceste minunate rulouri pufoase pentru micul dejun.
Rulourile cu mac au la baza un aluat dospit foarte pufos si deloc greu de facut. In timp ce aluatul dospeste, va puteti ocupa de umplutura de mac, deci practic in maxim 2 ore avem si aluatul si umplutura pregatite pentru rulouri.
Umplutura de mac este atat de gustoasa si aromata! Se intinde peste aluatul dospit in strat generos, exact ca la Baigli, cozonacul unguresc, apoi foaia se ruleaza, se taie in bucati de cca 4 cm grosime si cu coada unei linguri de lemn dam acestor rulouri o forma spiralata. Nu este chiar deloc complicata procedura, o sa vedeti mai jos in prepararea pas cu pas.
Ce alte umpluturi putem folosi pentru reteta de rulouri pufoase?
Daca vreti sa incercati reteta de rulouri dospite cu o alta umplutura, va recomand reteta de umplutura de la reteta Korvapuusti, briose finlandeze, care se preparara aproape identic ca rulourile cu umplutura de mac.
Daca nu va place macul, sigur cea mai buna alternativa este umplutura de nuca (reteta aici). Desigur le puteti umple si cu o crema de ciocolata (reteta aici) sau cu marmelada.
RULOURI CU MAC – INGREDIENTE
Rulouri cu mac – Ingrediente aluat
500 g faina
15 g drojdie proaspata/6 g drojdie deshidratata
250 ml lapte
75 g zahar
60 g unt
1 ou mediu
un varf cutit sare
1/2 lingurita coaja de lamaie rasa
1 galbenus + 2 linguri lapte (pentru uns rulourile)
Rulori cu mac – Ingrediente umplutura
200 g mac
75 g zahar
1 lingura miere
25 g unt topit
1 albus mediu
Glazura de lamaie – Ingrediente
125 g zahar pudra
2-3 linguri suc de lamaie
RULOURI UMPLUTE CU CREMA DE MAC – PREPARARE PAS CU PAS
Preparare pas cu pas umplutura de mac pentru rulouri pufoase
- Punem macul intr-o craticioara si il acoperim cu apa calduta. Punem craticioara pe foc mediu si dam macul intr-un clocot, apoi il strecuram printr-o sita cu ochiuri mici si il lasam sa se scurga si raceasca complet. Va recomand sa il lasati peste noapte in frigider la scurs, iar daca nu puteti, macar 2-3 ore sunt necesare. Macul fiert trebuie sa fie foarte bine scurs pentru reteta de rulouri.
- Dupa ce s-a scurs foarte bine, il amestecam cu untul topit, zaharul si mierea. Inainte de a umple ruloul de mac, vom amesteca umplutura cu un albus foarte bine mixat.
Preparare aluat pufos pentru rulouri cu mac
- Incalzim laptele (atentie laptele trebuie sa fie doar usor caldut, nu fierbinte) si il amestcam cu zaharul si drojdia proaspata. Punem faina intr-un vas, facem o gropita in centrul ei si adaugam laptele. Adaugam 1-2 linguri de faina de pe marginile vasului peste lapte si amestecam. Acoperim vasul si lasam maiaua sa dospeasca 15 minute, intr-un loc ferit de curent.
- Dupa repaus, adaugam untul moale, oul, un varf de cutit de sare, coaja de lamaie si framantam pana obtinem un aluat elastic.
- Acoperim vasul si lasam aluatul sa dospeasca intr-un loc cald, ferit de curent, cca 60 de minute sau pana isi dubleaza volumul.
Cum fomam rulourile cu mac?
- Intindem aluatul dospit pe planul de lucru, usor pudrat cu faina, intr-o foaie dreptunghiulara de cca 1 cm grosime. Intindem umplutura de mac pe intreaga suprafata a aluatului, apoi il rulam pe lungime.
- Taiem ruloul de mac in bucati de cca 4 cm..
- Pudram coada unei linguri de lemn cu faina si presam centrul fiecarui rulou, pe lungime, astfel incat sa obtinem straturi externe perfect delimitate.
- Asezam rulourile in tava de cuptor tapetata cu hartie de copt si le lasam sa dospeasca 20 de minute.
- Dupa ce au dospit, le ungem cu un galbenus amestecat cu 2 linguri de lapte si le coacem in cuptorul preincalzit la 180°C, pentru cca 15 minute sau pana cand s-au rumenit uniform.
Glazura de lamaie – preparare pas cu pas
- Preparam glazura exact inainte de a o adauga peste rulouri (facem acest lucru pentru ca are tendinta sa se intareasca la scurt timp dupa preparare).
- Punem zaharul pudra intr-un vas, adaugam sucul de lamaie treptat si amestecam pana cand obtinem o consistenta usor cremoasa.
- Adaugam glazura peste rulourile reci si, dupa ce s-a intarit, le servim cu pofta. Sunt delicioase si foarte pufoase!
NOTE
- Rulourile cu mac se pastreaza de minune, 2-3 zile, la temperatura camerei, intr-un recipeint de plastic inchis ermetic.