De când am descoperit aceste clătite americane cu dovleac și scorțișoară, diminețile noastre de iarnă, reci și întunecate, au cu totul alt iz. Știi cum e când nu îți vine să te dai jos din patul cald și din visul ce te purta pe cine știe ce meleaguri calde? Numai gândul că in 10 minute se împrăștia mirosul lor în toată casa îmi dă alt chef de viată.
În plus conțin ingrediente de sezon, ceea ce le transformă într-o alternativă bună la cele cu banane și afine pe care le tot facem vara.
Ingredientul cheie este dovleacul, care se găsește din plin în lunile reci. În plus este foarte accesibil ca preț, așa că m-am tot gândit cum să-l folosesc mai des în preparate.
Dacă te-ai plictisit de dovleacul simplu, copt în cuptor, îți las mai jos o serie de rețete cu dovleac pe care le-am testat deja. La câte sunt, cred că-ți dai seama cam cât de obsedată sunt de roșcovanul ăsta delicios și dulce…
- supă cremă de dovleac cu ghimbir și coriandru,
- budincă de dovleac cu banane și glazură de zmeură,
- brioșe cu dovleac și scorțișoară,
- tartă cu dovleac,
- mini-cozonaci cu dovleac ghimbir și scorțișoară
- rulouri cu dovleac, ghimbir și scorțișoară
- tort dezbracat de dovleac și decor din turtă dulce
Aceste clătite pufoase sunt tare versatile fiincă se potrivesc de minune cu o grămadă de topping-uri.
Timp preparare: 10 min
Timp coacere: 20 min
Număr porții: 20-25 buc.
Dimensiune vas: tigaie rotundă 25cm diametru
INGREDIENTE
- 3 ouă
- 3 linguri cu vârf de făină tip 650 (90 g)
- 130 ml lapte
- 100 g piure de dovleac copt
- 1 lingură ulei de cocos
- 1 linguriță praf de copt (opțional)
Variante de topping-uri:
- iaurt, cubulețe de dovleac copt și scorțișoară
- crema de “ciocolată” (fără zahăr și cu pudră de roșcove în loc de cacao) și semințe de dovleac (măcinate, înainte de 2-3 ani)
- smântână grasă
- puțin unt
- măr copt (pisat cu furculița)
- nuci și miere (după vârsta de 1 an)
- sirop de arțar (după vârsta de 1 an)
MOD DE PREPARARE
PASUL 1
Separă gălbenușurile de albușuri și bate albușurile spumă cu ajutorul unui mixer (cel pe care îl folosesc eu este acesta). Amestecă gălbenușul cu făina, praful de copt (opțional) și laptele până obții un aluat semi vârtos.
PASUL 2
Într-un bol separat, pisează dovleacul sau cu blenderul cu ajutorul unei furculițe și adaugă uleiul de cocos.
PASUL 3
Încorporează albușurile în aluat, amestecând ușor cu o spatulă (eu am una din silicon, similară cu aceasta). Toarnă peste el piureul de dovleac.
PASUL 4
Încinge o tigaie antiaderentă și toarnă câte o lingură de aluat în tigaie pentru a face clătite cu diamentrul de 5-7 cm. Coace-le timp de 2 min la foc mic spre mediu, pe fiecare parte, până când se întăresc și se rumenesc. Când sunt gata, pune-le pe o farfurie și orenează-le cu topping-ul dorit.
Dacă ai încercat aceaste clatite americane cu dovleac și scorțișoară, m-aș bucura să îmi spui părerea ta, într-un comentariu mai jos.