Făina de năut are câteva avantaje comparativ cu făina de grâu sau făina din cerealele obișnuite.
Descoperă în rândurile de mai jos cum să faci făină de năut în casă și la ce să o folosești.
Ce beneficii are făina de năut
Leguminoasele sunt surse valoroase de proteine vegetale.
Năutul, fasolea, lintea, soia și mazărea conțin proteine de calitate înaltă și merită incluse mai des în alimentația noastră.
Boabele de năut sunt bogate în proteine, grăsimi, fibre și vitamine și minerale (vitamine B, magneziu, zinc, fier, fosfor, cupru, mangan).
Comparativ cu făina de grâu, năutul are un conținut mai mic de carbohidrați și un indice glicemic moderat.
Nu conține gluten.
Adugarea făinii de năut la pâinea din făină de grâu îi îmbunătățește semnificativ valoarea nutrițională.
Studiile au arătat că suplimentarea pâinii din grâu cu 5-15% făină de năut crește concentrația de aminoacizi, proteine și fibre.
Datorită amidonului rezistent, este o sursă de hrană pentru bacteriile bune din intestin.
Îmbunătățirea florei intestinale ajută la combaterea bolilor metabolice, a obezității, a cancerului de colon și a diabetului.
Năutul conține 8 din cei 9 aminoacizi esențiali necesari pentru construirea proteinelor.
Consumul de năut (și implicit de făină de năut) ajută la scăderea colesterolului și susține sănătatea cardiovasculară.
Combate anemia (datorită fierului), mențin rezistența oaselor (datorită mineralelor), ajută la buna funcționare a sistemului nervos și a creierului (datorită colinei).
Năutul este indicat în dieta diabeticilor deoarece fibrele încetinesc absorbția zaharurilor din alimente.
Proteinele și fibrele fac năutul foarte hrănitor și sățios. Este un aliment ideal pentru curele de slăbire, căci poate reduce senzația de foame și gustările dintre mese.
Oamenii de știință au descoperit că făina de năut produce o cantitate mai mică de acrilamidă când este gătită – o substanță cu potențial cancerigen, comparativ cu alte tipuri de făină.
Pâinea din făină de năut are un impact redus asupra zahărului din sânge spre deosebire de pâinea din grâu.
Cum se face făina de năut în casă
Pentru a face făină de năut, folosiți boabe de năut uscate. În unele hipermarketuri năutul se găsește la vrac.
Pentru mai multă siguranță, spălați-l în mai multe ape, pentru a elimina praful și impuritățile.
Întindeți-l apoi pe coli de hârtie și lăsați-l să se usuce complet.
Boabele de năut pot fi măcinate printr-un blender de viteză mare sau prin râșnița electrică de cafea.
În blender puteți pune câte 1-4 căni de boabe de năut odată. În râșniță puteți măcina câte ¼ cană odată.
Dintr-o cană de năut uscat se poate obține 1 ½ căni de făină.
Mixați până când rezultă o pudră fină, ca o făină.
Cerneți apoi făina de năut printr-o sită fină, pentru a îndepărta porțiunile de năut mai mari care au rămas după măcinare.
Făina de năut are o textură similară mălaiului, adică nu este super-fină ca cea din comerț.
Transferați făina de năut într-un borcan de sticlă și păstrați-l într-un loc aerisit și uscat.
Are o durată de valabilitate de până la 6 luni. În frigider rezistă și mai mult.
Cu toate acestea, este indicat să măcinați năutul în cantități mai mici, doar cât vă trebuie la o rețetă.
Cum să folosești făina de năut
Făina de năut are un gust amărui, de aceea este bine să o combinați cu altă făină în rețete. Poate fi folosită în asociere cu făină de grâu, în proporție de 2:1.
Nu este indicată pentru deserturi.
Precauții și contraindicații
Unele persoane pot fi alergice la năut.
Leguminoasele în general pot cauza gaze și balonare la cei cu sensibilitate stomacală.
Fibrele din năut pot înrăutăți simptomele colonului iritabil.
Consumați năut cu moderație dacă luați medicamente beta-blocante.