Consumul de tofu scade riscul de cancer la sân (studii)

Tofu este unul dintre acele alimente care starnesc dezbateri si controverse – unii nu mai contenesc sa laude beneficiile lui pentru sanatate, in timp ce altii declara foarte raspicat ca este o otrava modificata genetic pe care ar trebui sa o eviti cu orice pret.

Bine. Si in aceasta situatie, tu ramai cu intrebarea: mananc Tofu sau nu?

Prin urmare, o sa incercam, in acest articol, sa iti raspundem la intrebare, caci vom trece in revista cele mai importante aspecte legate de branza Tofu.

Cuprinsul acestui articol:
1. Ce este Tofu?
2. Valori nutritionale ale “branzei” Tofu
3. Despre soia din care este facut Tofu – este sanatoasa sau nu?
4. Este adevarat ca Tofu contine antinutrienti
5. Tofu si beneficiile lui pentru sanatate
6. Posibile riscuri
7. Varietati si sfaturi de folosire a branzei Tofu
8. Reteta – cum sa faci Tofu acasa, cu 3 ingrediente simple
9. Cateva idei de preparare

Ce este Tofu?

Traind din ce in ce mai mult in lumea plantelor de astazi, nu este surprinzator sa observi ca Tofu se gaseste in mai toate magazinele si supermarketurile.

Supriza vine atunci cand aflii ca nu este ceva modern: Tofu este un aliment vechi de secole!
Aparent, prima inregistrare scrisa in care este mentionat Tofu dateaza din 950 DC.

Pentru un aliment atat de umil, versatil, stravechi, de ce este inca un mister?
Potrivit revistelor Economist si Forbes, 2019 a foat anul veganilor, asa ca este timpul sa sapam adanc si sa exploram informatiile legate de ce este Tofu, cum este facut si daca este sanatos sau nu.

Tofu este un fel de cas procesat din soia, originar din China. Da, suna ciudat, dar nu este atat de diferit de branza…

Zvonurile spun ca un bucatar chinez a descoperit Tofu in urma cu mai bine de 2.000 de ani, amestecand accidental un lot proaspat de lapte de soia cu sare Nigari.

Cele 3 ingrediente din spatele lui Tofu sunt soia, apa si sare Nigari (clorura de magneziu), care actioneaza ca si coagulant.

Pentru cei care nu stiu, Nigari este ceea ce ramane atunci cand este extrasa sarea din apa de mare. Este un coagulant bogat in minerale.

Intregul proces de fabricare este foarte asemanator cu cel al branzei:

Dupa inmuierea boabelor de soia bruta si uscata in apa, peste noapte, se trece la obtinerea “laptelui” de soia, in care se adauga coagulantul.
Din acest moment, laptele formeaza cheaguri asemanatoare cu cele de branza – acestea sunt scurse si presate in blocuri pentru a crea Tofu.
In functie de mai multe stadii de presare, se va obtine Tofu de diferite texturi: moi, medii sau ferme.

Controversa Nr.1 legata de Tofu este ca majoritatea boabelor de soia din lume sunt cultivate in prezent in SUA, iar un procent destul de mare sunt modificate genetic (GMO).
Desi GMO-urile sunt controversate, cercetarile nu le-au gasit pana in prezent ca fiind daunatoare sanatatii umane.

Cu toate acestea, daca te ingrijoreaza acest lucru, este suficient sa opezi pentru marci de Tofu non-GMO, cum ar fi, de exemplu cel de la Clearspring.

Valori nutritionale ale “branzei” Tofu

Tofu este un aliment natural, fara gluten si scazut in calorii. Nu contine colesterol si este o sursa excelenta de fier si calciu.

De asemenea, este o sursa importanta de proteine, mai ales pentru vegani si vegetarieni.

In plus, Tofu contine izoflavone precum fitoestrogenii.
Izoflavonele pot avea atat proprietati estrogen-agoniste, fie estrogen-antagoniste.

Acestea pot ajuta la protejarea impotriva unor tipuri de cancer, boli de inima si osteoporoza.
Cu toate acestea, supra-consumul poate prezenta si unele riscuri.

Dupa cum am spus, Tofu este bogat in proteine si contine toti aminoacizii esentiali de care are nevoie corpul tau. De asemenea, ofera grasimi, carbohidrati si o mare varietate de vitamine si minerale.

O portie de 100 de grame (100 de grame) de Tofu contine:

  • Proteine: 8 grame
  • Carbohidrati: 2 grame
  • Fibre: 1 gram
  • Grasimi: 4 grame
  • Mangan: 31% din DZR
  • Calciu: 20% din DZR
  • Seleniu: 14% din DZR
  • Fosfor: 12% din DZR
  • Cupru: 11% din DZR
  • Magneziu: 9% din DZR
  • Fier: 9% din DZR
  • Zincul: 6% din DZR

Acest lucru vine cu doar 70 de calorii totale, ceea ce face din Tofu un aliment bogat in nutrienti.

Cu toate acestea, continutul de micronutrienti din Tofu poate varia in functie de coagulantul utilizat.
Nigari adauga mai mult magneziu in timp ce calciul precipitat creste continutul de calciu.

Despre soia din care este facut Tofu – este sanatoasa sau nu?

Acuma ca stii mai exact ce este Tofu, ce valori nutritive are si cum este facut, adevarata intrebare: este sanatos?

Aici apare controversa Nr.2:

Cu cativa ani in urma, studiile timpurii efectuate pe animale au creat o anumita publicitate proasta pentru alimentele din soia, sustinand ca, compusii asemanatoare cu estrogenii gasiti in soia pot ridica riscul de cancer aferent hormonilor.

Alte zvonuri au declarat ca barbatii care mancau alimente din soia vor dezvolta sani. Da, am spus-o! 🙂

Dupa ce lucrurile s-au mai linistit, ceea ce stim acum din studii umane mai puternice si o consistenta in cercetare este ca alimentele din soia sunt sigure pentru cei diagnosticati cu cancer SI pentru cei fara, si NU provoca cresterea sanilor la barbati! 🙂

Cert este ca alimentele din soia contin mai multi nutrienti si substante fitochimice cheie, inclusiv izoflavone.

Izoflavonele sunt un grup de fitoestrogeni, studiate pentru proprietatile lor de prevenire a cancerului, atunci cand sunt consumate in cantitati similare cu o dieta asiatica tipica, care este de aproximativ doua portii pe zi.

Este important sa retii ca fitoestrogenii nu sunt de aceeasi tarie ca estrogenul propriu al corpului tau, de fapt, sunt cunoscuti ca „estrogeni slabi” care tind sa aiba un efect moderat (nu strict aditiv) asupra nivelului hormonal al corpului.

Cu toate acestea, trebuie mentionat ca suplimentele de soia pot contine o sursa concentrata de estrogeni vegetali, mai mult decat cele gasite in alimentele naturale intregi si pana cand sunt disponibile mai multe informatii, femeile sunt sfatuite sa evite suplimentele de soia (de exemplu, produsele de soia sub forma concentrata sau sub forma de pastile).

Este adevarat ca Tofu contine antinutrienti

La fel ca majoritatea alimentelor vegetale, si acesta contine cativa antinutrienti:

  • Inhibitori de tripsina: Acesti compusi blocheaza tripsina, o enzima necesara digerarii adecvate a proteinei.
  • Fitati: Fitatii pot reduce absorbtia mineralelor, cum ar fi calciul, zincul si fierul.

Cu toate acestea, inmuierea sau gatitul boabelor de soia poate inactiva sau elimina o parte din acesti antinutrienti.

Germinarea boabelor de soia inainte de a face tofu reduce fitatii cu pana la 56% si inhibitorii de tripsina cu pana la 81%, crescand continutul de proteine cu pana la 13%.

Fermentarea poate reduce si ea antinutientii. Din acest motiv, alimentele fermentate, probiotice de soia – cum ar fi miso, tempeh, tamari sau natto sunt sarace in antinutrienti.

De retinut este ca, continutul de antinutrienti de tofu nu este un motiv de ingrijorare decat daca urmezi o dieta dezechilibrata si te bazezi pe tofu ca principala sursa de fier sau zinc.

Tofu si beneficiile lui pentru sanatate

Tofu contine cateva substante fito-chimice antiinflamatoare, antioxidante, ceea ce il face un plus excelent la o dieta antiinflamatoare.

Tofu este, de asemenea, o sursa buna de proteine „complete” – ceea ce inseamna ca are un profil de aminoacizi bine echilibrat – pe langa fibre, potasiu, magneziu, fier, cupru si mangan.

Odata cu el, invata sa vorbesti despre un fel de mancare all-in-one!

Daca este fabricat cu sulfat de calciu, Tofu contine si cantitati mari de calciu, asa ca asigura-te ca verifici eticheta cu informatiile nutritionale de pe pachet.

Calciul este un nutrient important, dar la care trebuie sa fii atent, mai ales inainte de a atinge 30 de ani, deoarece oasele noastre ajung la forta si densitatea lor maxima intre 25-30 de ani.

Fara inselaciune: este inca important sa consumam calciu dupa varsta de 30 de ani, deoarece putem inlocui in continuare masa osoasa care se pierde in fiecare zi.

Daca se potriveste bugetului, iti recomandam sa cumperi Tofu organic pentru a te ajuta sa minimizezi expunerea la soia modificata genetic utilizata in producerea tofului conventional.

#1. Adjuvant in boli cardiovasculare

S-a descoperit ca izoflavinele de soia ajuta la reducerea nivelului de colesterol „rau” al LDL, desi nu pare sa creasca nivelul de colesterol HDL sau „bun”.

Studiile au indicat ca, consumul zilnic de soia poate scadea markerii pentru riscul de boli cardiovasculare, inclusiv greutatea, indicele de masa corporala (IMC) si colesterolul total.

FDA a stabilit 25 g pe zi de proteine de soia ca aport minim necesar pentru a afecta nivelul colesterolului.

Consumul de tofu ca o alternativa la proteine animale poate ajuta la scaderea nivelului de colesterol LDL. Aceasta, la randul sau, scade riscul de ateroscleroza si tensiune arteriala ridicata.

#2. Inhibarea cancerului la san si a celui de prostata

Mai multe investigatii clinice si experimentale au sugerat ca genisteina, izoflavona predominanta in soia, are proprietati antioxidante care pot inhiba cresterea celulelor canceroase.

In trecut, a aparut confuzie cu privire la siguranta consumarii de soia dupa un diagnostic de cancer la san.
Acest lucru se datoreaza faptului ca izoflavonele au o structura chimica similara cu cea a estrogenului, iar nivelurile ridicate de estrogen pot creste riscul de cancer de san.

Cu toate acestea, consumul de cantitati moderate, sau mai putin de doua portii pe zi, de alimente integrale din soia, nu pare sa afecteze cresterea tumorii sau riscul de a dezvolta cancer de san.

In schimb, exista dovezi din ce in ce mai mari ca aportul regulat de soia poate scadea recurenta cancerului de san. Cu toate acestea, dovezile nu sunt inca suficient de puternice pentru a recomanda soia tuturor supravietuitoarelor de cancer de san.

Cercetatorii apeleaza la mai multe studii care sa confirme modul in care functioneaza genisteina, cum ar putea fi utilizata terapeutic si biodisponibilitatea acesteia sau cat de bine o poate absorbi organismul.

#3. Adjuvant in diabet de tip 2

Persoanele cu diabet zaharat tip 2 se confrunta adesea cu boli de rinichi, determinand organismul sa excrete o cantitate excesiva de proteine in urina.

Dovezile dintr-un studiu au indicat ca cei care au consumat doar proteine din soia in dieta lor au excretat mai putine proteine decat cei care au consumat doar proteine animale.

Cercetatorii propun ca acest lucru ar putea beneficia pacientilor cu diabet zaharat de tip 2.

#4. Sustine buna functionare a rinichilor

Proteina, si in special proteina din soia, poate imbunatati functia renala si ar putea avea beneficii pentru persoanele care sunt supuse dializei sau transplantului de rinichi.

O metaanaliza a noua studii a aratat un efect pozitiv al boabelor de soia asupra unor biomarkeri ai celor cu boala renala cronica.

Acest lucru se poate datora continutului de proteine, dar si datorita impactului sau asupra nivelului de lipide din sange.

#5. Previne osteoporoza

Izoflavonele de soia pot ajuta la reducerea pierderilor osoase si la cresterea densitatii minerale osoase, in special dupa menopauza.

De asemenea, au fost raportate ca reduc unele alte simptome ale menopauzei.

#6. Amelioreaza simptomele menopauzei

Unele cercetari au sugerat ca, consumul de produse de soia poate ajuta la ameliorarea simptomelor menopauzei, cum ar fi bufeurile, din cauza fitoestrogenilor pe care le contin.

In timp ce simptomele pot diferi intre femei, bufeurile par mult mai putin frecvente in tarile din Asia, unde oamenii consuma mai multa soia.

Au fost obtinute rezultate conflictuale, dar exista dovezi ca, consumul de produse de soia bogate in genisteina poate contribui la reducerea frecventei si gravitatii bufeurilor.

Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii pentru a stabili exact ce se intampla si de ce.

#7. Previne leziunile hepatice

Un studiu la sobolani a sugerat ca orice tip de Tofu care a fost coagulat cu diversi coagulanti poate ajuta la prevenirea leziunilor hepatice cauzate de radicalii liberi.

#8. Incidenta mai mica a bolilor cerebrale legate de varsta

Studiile populatiei au indicat ca, in regiunile in care oamenii consuma mai multa soia, exista o incidenta mai mica a tulburarilor mentale legate de varsta.

Cu toate acestea, rezultatele au fost mixte.

Un grup de cercetare a descoperit ca tratamentul cu izoflavone de soia a fost legat de performante mai bune in memoria nonverbala, fluenta verbala si alte functii.

Cand acelasi grup de cercetare a efectuat un studiu mic, care a implicat 65 de persoane cu varsta peste 60 de ani cu Alzheimer, nu au descoperit ca izoflavinele de soia ofereau beneficii cognitive.

Cu toate acestea, concluziile publicate in 2017 au sugerat ca produsele de soia pot ajuta persoanele cu Alzheimer datorita continutului de lecitina, ceea ce ajuta organismul sa produca acid fosfatidic (PA) si fosfatidilserina (PS).
PA si PS joaca un rol important in functionarea neuronilor.

Posibile riscuri

Alimentele din soia pot fi o alternativa sanatoasa la produsele din carne, dar exista unele controverse cu privire la o serie de efecte asupra sanatatii lor.

  • Risc de cancer la san

Unii cercetatori au sugerat ca un aport ridicat de soia ar putea fi legat de rate mai mari de cancer de san.

Cu toate acestea, studiile geografice arata ca in zonele in care femeile consuma mai mult soia, rata cancerului de san este mai mica.

Nu exista suficiente dovezi din studiile clinice umane pentru a confirma acest risc.

Mai mult decat atat, impactul pare sa se raporteze doar la un tip specific de cancer de san, care este pozitiv pentru receptorii estrogeni.

Unele studii timpurii despre rozatoare au sugerat ca un aport mare de soia poate impactacresterea tumorii, dar studiile ulterioare au constatat ca sobolanii metabolizeaza soia diferit de om, ceea ce face ca rezultatele timpurii sa fie invalide.

In prezent se crede ca niste cantitati moderate de alimente din soia integrala nu afecteaza cresterea tumorii sau riscul de a dezvolta cancer mamar.

De fapt, alti cercetatori au ajuns la concluzia ca un consum de cel putin 10 miligrame (mg) de soia in fiecare zi poate scadea recurenta cancerului de san cu 25%.

Altii sugereaza ca, din cauza modului de functionare a izoflavonelor de soia, acestea pot ajuta la protejarea organismului de boli. Acestia solicita investigatii suplimentare.

  • Efectele prelucrarii

Rezultatele modelelor animale au sugerat, de asemenea, ca nivelul riscului cresterii tumorii depinde de gradul in care a fost prelucrat un produs care contine izoflavona.

Este mai bine sa consumi tofu si alte alimente din soia care au suferit cantitati minime de procesare, cum ar fi edamame, tofu, tempeh.

Produsele obtinute din tofu, cum ar fi carnatii tofu, pot contine aditivi precum sodiu si arome care le fac mai putin sanatoase.

Este important sa verifici eticheta nutritionala atunci cand cumperi alimente procesate.

  • Feminizare si fertilitate

O preocupare suplimentara privind un aport ridicat de soia este faptul ca fitoestrogenul din soia poate avea un efect feminizant usor si ca acest lucru ar putea duce la complicatii, cum ar fi ginecomastia (dezvoltarea sanilor la barbati) sau ca ar putea avea impact asupra fertilitatii.

Cu toate acestea, impactul nu este probabil suficient de sever pentru a preveni utilizarea soia la sugari si copii.

  • Soia modificata genetic

Produsele din soia originare din SUA sunt adesea modificate genetic (GMO). Produsele de soia pot fi, de asemenea, prelucrate cu hexan, un solvent care este utilizat pentru extragerea uleiului din boabele de soia.

Pentru oricine este preocupat de modificarea genetica sau de prelucrarea hexanului, alimentele ecologice pot fi o alegere buna.

Cheia unei sanatati bune este un stil de viata sanatos, cu o dieta echilibrata si variata si exercitii fizice regulate, mai degraba decat sa se concentreze pe un singur aliment.

O serie de produse tofu organice sunt disponibile pentru achizitie online.

Varietati si sfaturi de folosire a branzei Tofu

Vei gasi Tofu care are consistente diferite: extra-ferm, ferm, moale sau cremos.

Cele extra-ferme si ferme sunt mai dense si isi pastreaza mai bine forma atunci cand sunt gatite. Sunt asadar foarte bune pentru prajire.

Tofu moale este foarte bun pentru supe si preparate gatite lent.

Cel cremos (se mai numeste si Tofu Silken) este ideal pentru budinci, sosuri si smoothie-uri.

In principal, acest aliment este utilizat ca si inlocuitor de carne sau branza – are un gust neutru care imprumuta foarte usor aroma celorlalte ingrediente.

Poate fi achizitionat la vrac sau ambalat in pachete individuale, refrigerate sau nu.

Il mai poti gasi, foarte rar, deshidratat, uscat prin congelare, la borcan sau in conserve.

Cel mai important este sa alegi un Tofu cu o lista scurta de ingrediente – te poti astepta sa gasesti pe eticheta ingrediente precum soia, apa si coagulanti (sulfat de calciu, clorura de magneziu sau gluconolactona delta). Mai poate contine ceva condimente.

Odata deschise, blocurile de Tofu trebuie clatite inainte de utilizare.

Resturile pot fi pastrate la frigider pana la o saptamana acoperind cu apa, atat timp cat schimbi apa des.

Tofu poate fi, de asemenea, inghetat in pachetul sau original, pana la cinci luni.

In cele din urma, este posibil sa iti faci propriul tofu cu soia, lamaie si apa.

Reteta – cum sa faci Tofu acasa, cu 3 ingrediente simple

9. Cateva idei de preparare

Ce este Tofu?

Traind din ce in ce mai mult in lumea plantelor de astazi, nu este surprinzator sa observi ca Tofu se gaseste in mai toate magazinele si supermarketurile.

Supriza vine atunci cand aflii ca nu este ceva modern: Tofu este un aliment vechi de secole!
Aparent, prima inregistrare scrisa in care este mentionat Tofu dateaza din 950 DC.

Pentru un aliment atat de umil, versatil, stravechi, de ce este inca un mister?
Potrivit revistelor Economist si Forbes, 2019 a foat anul veganilor, asa ca este timpul sa sapam adanc si sa exploram informatiile legate de ce este Tofu, cum este facut si daca este sanatos sau nu.

Tofu este un fel de cas procesat din soia, originar din China. Da, suna ciudat, dar nu este atat de diferit de branza…

Zvonurile spun ca un bucatar chinez a descoperit Tofu in urma cu mai bine de 2.000 de ani, amestecand accidental un lot proaspat de lapte de soia cu sare Nigari.

Cele 3 ingrediente din spatele lui Tofu sunt soia, apa si sare Nigari (clorura de magneziu), care actioneaza ca si coagulant.

Pentru cei care nu stiu, Nigari este ceea ce ramane atunci cand este extrasa sarea din apa de mare. Este un coagulant bogat in minerale.

Intregul proces de fabricare este foarte asemanator cu cel al branzei:

Dupa inmuierea boabelor de soia bruta si uscata in apa, peste noapte, se trece la obtinerea “laptelui” de soia, in care se adauga coagulantul.
Din acest moment, laptele formeaza cheaguri asemanatoare cu cele de branza – acestea sunt scurse si presate in blocuri pentru a crea Tofu.
In functie de mai multe stadii de presare, se va obtine Tofu de diferite texturi: moi, medii sau ferme.

Controversa Nr.1 legata de Tofu este ca majoritatea boabelor de soia din lume sunt cultivate in prezent in SUA, iar un procent destul de mare sunt modificate genetic (GMO).
Desi GMO-urile sunt controversate, cercetarile nu le-au gasit pana in prezent ca fiind daunatoare sanatatii umane.

Cu toate acestea, daca te ingrijoreaza acest lucru, este suficient sa opezi pentru marci de Tofu non-GMO, cum ar fi, de exemplu cel de la Clearspring.

Valori nutritionale ale “branzei” Tofu

Tofu este un aliment natural, fara gluten si scazut in calorii. Nu contine colesterol si este o sursa excelenta de fier si calciu.

De asemenea, este o sursa importanta de proteine, mai ales pentru vegani si vegetarieni.

In plus, Tofu contine izoflavone precum fitoestrogenii.
Izoflavonele pot avea atat proprietati estrogen-agoniste, fie estrogen-antagoniste.

Acestea pot ajuta la protejarea impotriva unor tipuri de cancer, boli de inima si osteoporoza.
Cu toate acestea, supra-consumul poate prezenta si unele riscuri.

Dupa cum am spus, Tofu este bogat in proteine si contine toti aminoacizii esentiali de care are nevoie corpul tau. De asemenea, ofera grasimi, carbohidrati si o mare varietate de vitamine si minerale.

O portie de 100 de grame (100 de grame) de Tofu contine:

  • Proteine: 8 grame
  • Carbohidrati: 2 grame
  • Fibre: 1 gram
  • Grasimi: 4 grame
  • Mangan: 31% din DZR
  • Calciu: 20% din DZR
  • Seleniu: 14% din DZR
  • Fosfor: 12% din DZR
  • Cupru: 11% din DZR
  • Magneziu: 9% din DZR
  • Fier: 9% din DZR
  • Zincul: 6% din DZR

Acest lucru vine cu doar 70 de calorii totale, ceea ce face din Tofu un aliment bogat in nutrienti.

Cu toate acestea, continutul de micronutrienti din Tofu poate varia in functie de coagulantul utilizat.
Nigari adauga mai mult magneziu in timp ce calciul precipitat creste continutul de calciu.

Despre soia din care este facut Tofu – este sanatoasa sau nu?

Acuma ca stii mai exact ce este Tofu, ce valori nutritive are si cum este facut, adevarata intrebare: este sanatos?

Aici apare controversa Nr.2:

Cu cativa ani in urma, studiile timpurii efectuate pe animale au creat o anumita publicitate proasta pentru alimentele din soia, sustinand ca, compusii asemanatoare cu estrogenii gasiti in soia pot ridica riscul de cancer aferent hormonilor.

Alte zvonuri au declarat ca barbatii care mancau alimente din soia vor dezvolta sani. Da, am spus-o! 🙂

Dupa ce lucrurile s-au mai linistit, ceea ce stim acum din studii umane mai puternice si o consistenta in cercetare este ca alimentele din soia sunt sigure pentru cei diagnosticati cu cancer SI pentru cei fara, si NU provoca cresterea sanilor la barbati! 🙂

Cert este ca alimentele din soia contin mai multi nutrienti si substante fitochimice cheie, inclusiv izoflavone.

Izoflavonele sunt un grup de fitoestrogeni, studiate pentru proprietatile lor de prevenire a cancerului, atunci cand sunt consumate in cantitati similare cu o dieta asiatica tipica, care este de aproximativ doua portii pe zi.

Este important sa retii ca fitoestrogenii nu sunt de aceeasi tarie ca estrogenul propriu al corpului tau, de fapt, sunt cunoscuti ca „estrogeni slabi” care tind sa aiba un efect moderat (nu strict aditiv) asupra nivelului hormonal al corpului.

Cu toate acestea, trebuie mentionat ca suplimentele de soia pot contine o sursa concentrata de estrogeni vegetali, mai mult decat cele gasite in alimentele naturale intregi si pana cand sunt disponibile mai multe informatii, femeile sunt sfatuite sa evite suplimentele de soia (de exemplu, produsele de soia sub forma concentrata sau sub forma de pastile).

Este adevarat ca Tofu contine antinutrienti

La fel ca majoritatea alimentelor vegetale, si acesta contine cativa antinutrienti:

  • Inhibitori de tripsina: Acesti compusi blocheaza tripsina, o enzima necesara digerarii adecvate a proteinei.
  • Fitati: Fitatii pot reduce absorbtia mineralelor, cum ar fi calciul, zincul si fierul.

Cu toate acestea, inmuierea sau gatitul boabelor de soia poate inactiva sau elimina o parte din acesti antinutrienti.

Germinarea boabelor de soia inainte de a face tofu reduce fitatii cu pana la 56% si inhibitorii de tripsina cu pana la 81%, crescand continutul de proteine cu pana la 13%.

Fermentarea poate reduce si ea antinutientii. Din acest motiv, alimentele fermentate, probiotice de soia – cum ar fi miso, tempeh, tamari sau natto sunt sarace in antinutrienti.

De retinut este ca, continutul de antinutrienti de tofu nu este un motiv de ingrijorare decat daca urmezi o dieta dezechilibrata si te bazezi pe tofu ca principala sursa de fier sau zinc.

Tofu si beneficiile lui pentru sanatate

Tofu contine cateva substante fito-chimice antiinflamatoare, antioxidante, ceea ce il face un plus excelent la o dieta antiinflamatoare.

Tofu este, de asemenea, o sursa buna de proteine „complete” – ceea ce inseamna ca are un profil de aminoacizi bine echilibrat – pe langa fibre, potasiu, magneziu, fier, cupru si mangan.

Odata cu el, invata sa vorbesti despre un fel de mancare all-in-one!

Daca este fabricat cu sulfat de calciu, Tofu contine si cantitati mari de calciu, asa ca asigura-te ca verifici eticheta cu informatiile nutritionale de pe pachet.

Calciul este un nutrient important, dar la care trebuie sa fii atent, mai ales inainte de a atinge 30 de ani, deoarece oasele noastre ajung la forta si densitatea lor maxima intre 25-30 de ani.

Fara inselaciune: este inca important sa consumam calciu dupa varsta de 30 de ani, deoarece putem inlocui in continuare masa osoasa care se pierde in fiecare zi.

Daca se potriveste bugetului, iti recomandam sa cumperi Tofu organic pentru a te ajuta sa minimizezi expunerea la soia modificata genetic utilizata in producerea tofului conventional.

#1. Adjuvant in boli cardiovasculare

S-a descoperit ca izoflavinele de soia ajuta la reducerea nivelului de colesterol „rau” al LDL, desi nu pare sa creasca nivelul de colesterol HDL sau „bun”.

Studiile au indicat ca, consumul zilnic de soia poate scadea markerii pentru riscul de boli cardiovasculare, inclusiv greutatea, indicele de masa corporala (IMC) si colesterolul total.

FDA a stabilit 25 g pe zi de proteine de soia ca aport minim necesar pentru a afecta nivelul colesterolului.

Consumul de tofu ca o alternativa la proteine animale poate ajuta la scaderea nivelului de colesterol LDL. Aceasta, la randul sau, scade riscul de ateroscleroza si tensiune arteriala ridicata.

#2. Inhibarea cancerului la san si a celui de prostata

Mai multe investigatii clinice si experimentale au sugerat ca genisteina, izoflavona predominanta in soia, are proprietati antioxidante care pot inhiba cresterea celulelor canceroase.

In trecut, a aparut confuzie cu privire la siguranta consumarii de soia dupa un diagnostic de cancer la san.
Acest lucru se datoreaza faptului ca izoflavonele au o structura chimica similara cu cea a estrogenului, iar nivelurile ridicate de estrogen pot creste riscul de cancer de san.

Cu toate acestea, consumul de cantitati moderate, sau mai putin de doua portii pe zi, de alimente integrale din soia, nu pare sa afecteze cresterea tumorii sau riscul de a dezvolta cancer de san.

In schimb, exista dovezi din ce in ce mai mari ca aportul regulat de soia poate scadea recurenta cancerului de san. Cu toate acestea, dovezile nu sunt inca suficient de puternice pentru a recomanda soia tuturor supravietuitoarelor de cancer de san.

Cercetatorii apeleaza la mai multe studii care sa confirme modul in care functioneaza genisteina, cum ar putea fi utilizata terapeutic si biodisponibilitatea acesteia sau cat de bine o poate absorbi organismul.

#3. Adjuvant in diabet de tip 2

Persoanele cu diabet zaharat tip 2 se confrunta adesea cu boli de rinichi, determinand organismul sa excrete o cantitate excesiva de proteine in urina.

Dovezile dintr-un studiu au indicat ca cei care au consumat doar proteine din soia in dieta lor au excretat mai putine proteine decat cei care au consumat doar proteine animale.

Cercetatorii propun ca acest lucru ar putea beneficia pacientilor cu diabet zaharat de tip 2.

#4. Sustine buna functionare a rinichilor

Proteina, si in special proteina din soia, poate imbunatati functia renala si ar putea avea beneficii pentru persoanele care sunt supuse dializei sau transplantului de rinichi.

O metaanaliza a noua studii a aratat un efect pozitiv al boabelor de soia asupra unor biomarkeri ai celor cu boala renala cronica.

Acest lucru se poate datora continutului de proteine, dar si datorita impactului sau asupra nivelului de lipide din sange.

#5. Previne osteoporoza

Izoflavonele de soia pot ajuta la reducerea pierderilor osoase si la cresterea densitatii minerale osoase, in special dupa menopauza.

De asemenea, au fost raportate ca reduc unele alte simptome ale menopauzei.

#6. Amelioreaza simptomele menopauzei

Unele cercetari au sugerat ca, consumul de produse de soia poate ajuta la ameliorarea simptomelor menopauzei, cum ar fi bufeurile, din cauza fitoestrogenilor pe care le contin.

In timp ce simptomele pot diferi intre femei, bufeurile par mult mai putin frecvente in tarile din Asia, unde oamenii consuma mai multa soia.

Au fost obtinute rezultate conflictuale, dar exista dovezi ca, consumul de produse de soia bogate in genisteina poate contribui la reducerea frecventei si gravitatii bufeurilor.

Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii pentru a stabili exact ce se intampla si de ce.

#7. Previne leziunile hepatice

Un studiu la sobolani a sugerat ca orice tip de Tofu care a fost coagulat cu diversi coagulanti poate ajuta la prevenirea leziunilor hepatice cauzate de radicalii liberi.

#8. Incidenta mai mica a bolilor cerebrale legate de varsta

Studiile populatiei au indicat ca, in regiunile in care oamenii consuma mai multa soia, exista o incidenta mai mica a tulburarilor mentale legate de varsta.

Cu toate acestea, rezultatele au fost mixte.

Un grup de cercetare a descoperit ca tratamentul cu izoflavone de soia a fost legat de performante mai bune in memoria nonverbala, fluenta verbala si alte functii.

Cand acelasi grup de cercetare a efectuat un studiu mic, care a implicat 65 de persoane cu varsta peste 60 de ani cu Alzheimer, nu au descoperit ca izoflavinele de soia ofereau beneficii cognitive.

Cu toate acestea, concluziile publicate in 2017 au sugerat ca produsele de soia pot ajuta persoanele cu Alzheimer datorita continutului de lecitina, ceea ce ajuta organismul sa produca acid fosfatidic (PA) si fosfatidilserina (PS).
PA si PS joaca un rol important in functionarea neuronilor.

Posibile riscuri

Alimentele din soia pot fi o alternativa sanatoasa la produsele din carne, dar exista unele controverse cu privire la o serie de efecte asupra sanatatii lor.

  • Risc de cancer la san

Unii cercetatori au sugerat ca un aport ridicat de soia ar putea fi legat de rate mai mari de cancer de san.

Cu toate acestea, studiile geografice arata ca in zonele in care femeile consuma mai mult soia, rata cancerului de san este mai mica.

Nu exista suficiente dovezi din studiile clinice umane pentru a confirma acest risc.

Mai mult decat atat, impactul pare sa se raporteze doar la un tip specific de cancer de san, care este pozitiv pentru receptorii estrogeni.

Unele studii timpurii despre rozatoare au sugerat ca un aport mare de soia poate impactacresterea tumorii, dar studiile ulterioare au constatat ca sobolanii metabolizeaza soia diferit de om, ceea ce face ca rezultatele timpurii sa fie invalide.

In prezent se crede ca niste cantitati moderate de alimente din soia integrala nu afecteaza cresterea tumorii sau riscul de a dezvolta cancer mamar.

De fapt, alti cercetatori au ajuns la concluzia ca un consum de cel putin 10 miligrame (mg) de soia in fiecare zi poate scadea recurenta cancerului de san cu 25%.

Altii sugereaza ca, din cauza modului de functionare a izoflavonelor de soia, acestea pot ajuta la protejarea organismului de boli. Acestia solicita investigatii suplimentare.

  • Efectele prelucrarii

Rezultatele modelelor animale au sugerat, de asemenea, ca nivelul riscului cresterii tumorii depinde de gradul in care a fost prelucrat un produs care contine izoflavona.

Este mai bine sa consumi tofu si alte alimente din soia care au suferit cantitati minime de procesare, cum ar fi edamame, tofu, tempeh.

Produsele obtinute din tofu, cum ar fi carnatii tofu, pot contine aditivi precum sodiu si arome care le fac mai putin sanatoase.

Este important sa verifici eticheta nutritionala atunci cand cumperi alimente procesate.

  • Feminizare si fertilitate

O preocupare suplimentara privind un aport ridicat de soia este faptul ca fitoestrogenul din soia poate avea un efect feminizant usor si ca acest lucru ar putea duce la complicatii, cum ar fi ginecomastia (dezvoltarea sanilor la barbati) sau ca ar putea avea impact asupra fertilitatii.

Cu toate acestea, impactul nu este probabil suficient de sever pentru a preveni utilizarea soia la sugari si copii.

  • Soia modificata genetic

Produsele din soia originare din SUA sunt adesea modificate genetic (GMO). Produsele de soia pot fi, de asemenea, prelucrate cu hexan, un solvent care este utilizat pentru extragerea uleiului din boabele de soia.

Pentru oricine este preocupat de modificarea genetica sau de prelucrarea hexanului, alimentele ecologice pot fi o alegere buna.

Cheia unei sanatati bune este un stil de viata sanatos, cu o dieta echilibrata si variata si exercitii fizice regulate, mai degraba decat sa se concentreze pe un singur aliment.

O serie de produse tofu organice sunt disponibile pentru achizitie online.

Varietati si sfaturi de folosire a branzei Tofu

Vei gasi Tofu care are consistente diferite: extra-ferm, ferm, moale sau cremos.

Cele extra-ferme si ferme sunt mai dense si isi pastreaza mai bine forma atunci cand sunt gatite. Sunt asadar foarte bune pentru prajire.

Cel cremos (se mai numeste si internal">Tofu Silken) este ideal pentru budinci, sosuri si smoothie-uri.

Tofu Silken este ideal pentru budinci, sosuri si smoothie-uri.

In principal, acest aliment este utilizat ca si inlocuitor de carne sau branza – are un gust neutru care imprumuta foarte usor aroma celorlalte ingrediente.

Poate fi achizitionat la vrac sau ambalat in pachete individuale, refrigerate sau nu.

Il mai poti gasi, foarte rar, deshidratat, uscat prin congelare, la borcan sau in conserve.

Cel mai important este sa alegi un Tofu cu o lista scurta de ingrediente – te poti astepta sa gasesti pe eticheta ingrediente precum soia, apa si coagulanti (sulfat de calciu, clorura de magneziu sau gluconolactona delta). Mai poate contine ceva condimente.

Odata deschise, blocurile de Tofu trebuie clatite inainte de utilizare.

Resturile pot fi pastrate la frigider pana la o saptamana acoperind cu apa, atat timp cat schimbi apa des.

Tofu poate fi, de asemenea, inghetat in pachetul sau original, pana la cinci luni.

In cele din urma, este posibil sa iti faci propriul tofu cu soia, lamaie si apa.

Reteta – cum sa faci Tofu acasa, cu 3 ingrediente simple

Ingrediente

  • aproximativ 5 cani de lapte de soia simplu, fara arome

  • 1/2 cana de apa

  • 1 + 1/2 linguri de suc de lamaie proaspat

Mod de preparare

  • Amesteca apa cu sucul de lamaie.
  • Separat, incalzeste laptele de soia la 160F (71C) intr-un vas mare. Asigura-te ca amesteci constant pentru a evita arderea laptelui de soia pe fund.
    Daca nu ai termometru, il poti aduce la fierbere, apoi indeprteaza-l de la foc si amesteca 2-3 minute sa se raceasca.
  • Ia laptele de soia de pe foc si amesteca jumatate din amestecul de lamaie in laptele de soia timp de 1 sau 2 minute cu o lingura de lemn sau o spatula.
    Tine lingura sau spatula drept in jos in lapte pentru opri miscarea laptelui.
  • Adauga restul amestecului de lamaie si amesteca cu spatula printr-o miscare inainte si inapoi sau o miscare de cifra opt.
    Intentia este sa amesteci coagulantul cu zeama de lamaie in mod minutios, dar usor.
  • Dupa un minut sau doua, laptele de soia ar trebui sa inceapa sa se separe si va incepe sa se formeze cas. Nu mai amesteca si acopera vasul cu un capac.
    Lasa sa stea 10-15 minute.
  • Ulterior, laptele de soia se va separa complet in bucati de cas de soia si lichid.
    Lichidul trebuie sa fie destul de limpede si galbui. Daca are inca aspect laptos, nu s-a coagulat complet. In acest caz, adauga cateva picaturi de suc de lamaie si amesteca-le bine.
  • Pregateste o sita captusita cu cateva straturi de tifon deasupra unui bol.
    Toarna bucatile de soia in tifon, deasupra bolului.
  • Scoate partile laterale ale tifonului pentru a permite scurgerea celei mai mari parti a apei.
    Aduna partile laterale ale tifonului si rasuceste in partea de sus pentru a stoarce cat mai multa apa.
  • Desfa tifonul si infasoara din nou casul astfel incat sa formeze o forma de paine.
    Cu casul invelit in siguranta in tifon, aseaza 5 pana la 10 kilograme de greutate deasupra.
    Cu cat greutatea este mai mare, cu atat tofu-ul tau va fi mai ferm.
    Apasa uniform casul pentru a forta apa. Cateva carti deasupra ar functiona bine. In mod alternativ, poti utiliza un dispozitiv de presare tofu.
    Se lasa sa stea timp de 30 de minute pana la o ora.
  • Desfa cu grija tofu si aseaza-l intr-un bol cu ​​apa foarte rece. Acest lucru va ajuta tofu sa se dezvolte mai departe.
    Acum este gata de utilizare!
    In caz contrar, pastreaza-l in apa, in frigider pana la o saptamana. De asemenea, poate fi congelat.

Cateva idei de preparare

Acum ca stii cat de sanatos poate fi, ai nevoie de inspiratie despre cum sa il gatesti?

Iata cateva sfaturi si retete pentru a te folosi de Tofu ca un profesionist!

Fierbe inabusit cuburi de tofu mediu-ferm impreuna cu legumele preferate de supa: morcovi, telina, dovlecel, ceapa, etc… intr-un amestec de apa fierbinte in care ai diszolvat putina pasta Miso. Aceasta este o reteta de supa Miso foarte gustoasa.

Data viitoare cand vrei sa faci smoothie, adauga 1/2 cana de Tofu cremos in locul pudrei proteice.

Foloseste varianta afumata intr-un sandwich: 2 felii de paine de secara intre care pui usturoi si Tofu afumat.

Taie-l cubulete si marineaza-l intr-un amestec de 5 linguri de pasta tandooti cu 2 lingura de ulei. Lasa-l la marinat 3-4 ore, apoi prajeste-l pana cand se rumeneste pe toate partile.
Gatit in felul acesta se poate folosi in salate sau tocanite.

Trimiteți un comentariu

Mai nouă Mai veche

نموذج الاتصال