Dacă vrei să previi apariția cheagurilor de sânge, consumă mai des aceste alimente pentru circulația sângelui. Sunt pline de vitamine, minerale și antioxidanți care previn instalarea trombozei și îmbunătățesc semnificativ circulația sanguină.
Desigur, nu uita și de mișcare! Alte măsuri importante pentru prevenirea cheagurilor: hidratarea, menținerea greutății corporale în limitele normale și evitarea fumatului.
Pune pe lista de cumpărături aceste alimente pentru circulația sângelui!
Alimente pentru circulația sângelui: ardei iute, sfeclă roșie, pește gras, rodii
rdeiul iute conține capsaicină, un compus care ajută la curățarea vaselor de sânge. În plus, sprijină relaxarea pereților arterelor și astfel circulația este mult îmbunătățită. Drept urmare, și tensiunea arterială este reglată.
Sfecla roșie este bogată în nitrați, compuși pe care organismul le convertește în oxid nitric. Acesta ajută la decontractarea vaselor sanguine și îmbunătățește circulația sângelui. De asemenea, sfecla roșie poate să reducă în mod natural tensiunea arterială.
Nu doar somonul face parte din categoria peștilor sănătoși, bogați în Omega 3. La fel de benefici sunt peștele macrou, păstrăvul, heringul și halibutul. Studiile arată că acizii grași Omega 3 sunt importanți pentru buna circulație a sângelui. Consumul a cel puțin 2 porții de pește săptămânal ajută la reglarea presiunii sângelui și menține arterele curate, prevenind totodată formarea cheagurilor de sânge.
Printre cele mai bune alimente pentru circulația sângelui se numără și rodia, care abundă în antioxidanți și nitrați. Aceștia sprijină circulația sanguină, ajută la dilatarea vaselor de sânge și reduc riscul de hipertensiune. Asta înseamnă că țesuturile și organele vor primi mai mult oxigen și o cantitate mai mare de substanțe nutritive. Rodia este cunoscută și pentru efectul ei energizant.
Alimente pentru circulația sângelui: usturoi, citrice, nuci, spanac, fructe de pădure
Continuăm lista de alimente pentru circulația sângelui cu fructele de pădure: zmeură, căpșune, afine, mure, coacăze. Acestea sunt excelente surse de antioxidanți, cu precădere antocianină, foarte benefică sistemului venos. Este compusul care dă culoarea roșu-violet a fructelor de pădure și are un rol important pentru circulație. Acesta protejează arterele de depunerile de colesterol și le „dezmorțește”, astfel încât circulația sângelui să fie optimă.
Usturoiul conține un compus numit alicină, care ajută la relaxarea vaselor sanguine. Studiile arată că persoanele care au o dietă în care includ frecvent usturoi au o tensiune arterială în parametri și o circulație sanguină mai bună.
Consumul regulat de nuci (alune de pădure, nuci, fistic, arahide, nuci, caju etc.) este asociat cu un risc mai redus de formare a cheagurilor de sânge și de apariție a hipertensiunii arteriale. Asta datorită acidului alfa-linoleic din nuci, tot un acid gras Omega 3, care ajută la curățarea vaselor de sânge, le menține elastice și reglează presiunea arterială.
Spanacul este un alt aliment benefic pentru sănătatea vaselor de sânge, la fel și turmericul, un condiment cu proprietăți antiinflamatorii. Potrivit studiilor, curcumina din acest condiment sporește producția de oxid nitric, compus care ajută la relaxarea și menținerea elasticității vaselor de sânge.
Nu în ultimul rând, citricele (portocale, lămâi, pomelo, kiwi, ananas, roșii) și >strugurii fac parte din categoria alimentelor pe care ar trebui să le consumi mai des pentru a avea o circulație sanguină optimă. Acestea au proprietăți antiinflamatorii, previn formarea cheagurilor de sânge și îmbunătățesc circulația sanguină.