Alimentele alcaline sunt foarte apreciate datorita contributiei remarcabile pe care o au in mentinerea sanatatii, dar si gratie rolului benefic pe care-l au in dietele de slabit. Fata de alimentele acide, care pot fi nocive organismului, alimentele alcaline au capacitatea de a-l echilibra si astfel de a-l face mai puternic in fata bolilor. Aciditatea sau alcalinitatea unui aliment este data de continutul de minerale existente in compozitia sa si este binecunoscut faptul ca de-a lungul timpului, aciditatea solului si apei s-a modificat considerabil, iar acest aspect a condus la modificarea pH-ului alimentelor naturale.
Cuprins:
Ce inseamna alimente alcaline?
Cum se afla pH-ul organismului
Care sunt beneficiile aduse de alimentele alcaline?
Ce inseamna alimente alcaline?
Un aliment este considerat alcalin atunci cand pH-ul este mai mare de 7, iar daca pH-ul este mai mic de 7, atunci este acid. Un pH egal cu 7 este considerat a fi neutru. Totodata, trebuie facuta diferenta intre alimente acide si alimentele cu potential acidifiant, iar cel mai bun exemplu este portocala care, desi are un pH de 3.30-4.19, atunci cand ajunge in organism are efect alcalinizant. De asemenea, lamaia, desi are un pH de 2,4, dupa asimilare contribuie la alcalinizarea organismului. Pentru a putea face diferenta, trebuie sa stim ca principalele alimente acidifiante sunt cele care contin aminoacizi cu sulf, acid fosforic, fosfati si sare. Cu toate ca sarea este neutra din punct de vedere al pH-ului, atunci cand ajunge in organism creeaza aciditate.
Organismul uman functioneaza la cote optime atunci cand pH-ul sangelui este de 7,4, iar cel al stomacului de 1,35 - 3,5, dat fiind ca este nevoie de o aciditate mai mare pentru ca hrana sa se digere. Pe de alta parte, pH-ul urinei trebuie sa fie intre 4,5-8, iar pH-ul salivei intre 6.4 si 7.5.
Cum se afla pH-ul organismului
Pentru a afla pH-ul organismului este necesar sa ne testam periodic cu ajutorul unei hartii de turnesol pe care o inmuiem in saliva sau in urina. Testul se face imediat dupa trezire, la prima urina sau inainte de a ne spala pe dinti.
Care sunt beneficiile aduse de alimentele alcaline?
Alimentele alcaline au rolul de a energiza organismul, de a combate starile de oboseala si de a creste capacitatea de concentrare, fiind importante si pentru dezvoltarea osoasa, dar si pentru mentinerea vederii si, la modul general, a sanatatii, dat fiind ca bolile se instaleaza doar intr-un mediu acid. Un nivel mare de aciditate afecteaza pielea, ficatul si intestinele, dar mai ales rinichii si plamanii, acestea fiind organele responsabile de mentinerea echilibrului acido-bazic.
S-a observat ca aciditatea ridicata este strans legata de aparitia gastritei, a refluxului gastroesofagian, a infectiilor urinare, a constipatiei, a candidozei si infectiilor genitale, dar este relationata si cu racelile frecvente, aparitia pietrelor la rinichi si a bolilor cardiovasculare. Studiile au demonstrat ca persoanele care au dezvoltat cancer aveau, de asemenea, un grad ridicat de aciditate in organism.
Astfel, alimentele alcaline devin adevarate remedii pentru persoanele care se confrunta cu boli cardiovasculare si afectiuni renale, dar si cu dureri osoase si osteoporoza, imbunatatind inclusiv masa musculara. Totodata, dieta alcalina este recomandata persoanelor care sufera de cancer, ajutand la imbunatatirea tratamentului cu chimioterapie, dar si celor care-si doresc sa slabeasca, dat fiind ca alimentele alcaline sunt sarace in calorii, insa nu este recomandata si persoanelor care sufera de diabet pentru ca poate produce dezechilibre ale zaharului in sange.
Un alt beneficiu al dietei alcaline este reglajul hormonal, iar femeile care-si doresc sa ramana insarcinate ar trebui sa consume cu preponderenta mare alimente de tip alcalin.
Exemple de alimente alcaline
O dieta corecta si sanatoasa este bazata pe 80% alimente alcaline si 20% alimente acide, iar partea buna este ca exista o varietate de alimente alcaline, deci nu vom supune organismul unor restrictii care sa-i cauzeze un stres suplimentar.
Pe scurt, fructele si legumele sunt alimente alcaline, in timp ce carnea, pestele si lactatele, dar si dulciurile, cafeaua si bauturile carbogazoase si alcoolice sunt alimente acide. Tot in categoria alimentelor care provoaca acidoza intra si cerealele rafinate si produsele procesate. Iata mai jos o lista a alimentelor alcaline cu un pH mare:
Fructe alcaline:
- Mere
- Pere
- Struguri
- Piersici
- Caise
- Pepene verde
- Afine
- Lamaie
- Portocala
- Grapefruit
- Avocado
- Rosii crude
- Ananas
- Smochine
- Curmale
- Kiwi
- Mango
- Papaya
Merele, bananele, lamaile, portocalele si grapefruitul, pentru a se alcaliniza in organism, ar trebui consumate dimineata, pe stomacul gol si niciodata seara, inainte de culcare pentru ca pot provoca arsuri gastrice.
Legume si leguminoase alcaline
- Spanac
- Castraveti
- Zucchini
- Ardei gras rosu
- Sfecla rosie
- Morcovi
- Varza
- Mazare
- Fasole verde
- Broccoli
- Soia
- Telina
- Gulii
- Pastarnac
- Conopida
- Ridichii
- Ceapa verde
- Praz
- Usturoi.
- Cartofi copti in coaja
- Cartofi dulci
Pentru a-i pastra alcalinitatea, legumele ar trebui consumate cu precadere crude sau, cel putin, evitate prajelile si mancarurile gatite cu bulion sau sos de rosii.
Cereale alcaline
- Grau incoltit
- Orz verde
- Ovaz
- Orez brun
- Hrisca
- Quinoa
Uleiuri alcaline
- Ulei de migdale
- Ulei de in
- Ulei de cocos
- Ulei presat la rece de masline
- Ulei presat la rece de floarea soarelui.
- Ulei de peste
- Ulei de primula
- Seminte alcaline
- Migdale
- Seminte crude de dovleac
- Susan
- Seminte de floarea soarelui crude
- Nuca de cocos proaspata