Am făcut acest cheesecake cu mango, zmeură și rodie de ziua soțului meu.
Anul ăsta ne-am sărbătorit în familia restrănsă, doar noi trei, fără tam-tam.
Povestea nu se termină aici, însă…
Inevitabil a stărnit pofta unor prieteni dragi, mai precis unei prietene însărcinate, așa că l-am refăcut la scurt timp și i l-am trimis în dar.
Cum să trimiți doar poze cu așa ceva unei gravide?!
Întâmplarea face că, fix azi, când am ales, fără să-mi dau seama ințial, să public rețeta, prietena noastră își aduce puiul pe lume.
Despre obsesia mea legată de cheesecake-uri v-am mai povestit.
Nu, nu mi-a trecut. Cheesecak-ul este în continuare la loc de cinste la noi în casă. Și cum să nu fie când poate arăta și ieși atât de bun.
O scurtă teorie a cheesecake-urilor…
Cheesecake-urile sunt de două feluri: cu coacere și fără coacere.
Ambele pot fi vegane sau nu, iar cel fără coacere poate fi atât raw-vegan (pe bază de nuci, fructe uscate, etc), cât și cu ingrediente de origine animală (cu mascarpone, cremă de brânză, etc).
Unde vreau să ajung, de fapt cu toată teoria asta?
De ce am copt blatul?
Fiindcă aveam poftă de o bază cu textură și gust de biscuiți digestivi, nu de una raw-vegană.
Și, cum nu aveam biscuiți digestivi la îndemână, am zis să improvizez.
De ce NU am copt umplutura?
- e mai ușor de făcut;
- nu există riscul ca umplutura să crape sau să nu se coacă îndeajuns, sau să se ardă în cuptor;
- umplutura nu curge, așa cum se poate întâmpla atunci când îl coci;
- iese mai catifelată, cu textura și gustul unui mousse.
Vei obține o cremă fină și pufoasă care capătă fermitate atunci când este ținută la frigider.
Dacă totuși vrei să faci blatul fără coacere, poți prelua rețeta de la acest cheesecake cu zmeură.
Este în continuare o rețetă fără zahăr, cu excepția celor câteva bucățele de ciocolată neagră (95% cacao), ca decor. Le poți omite, dacă prepari rețeta pentru copii între 1-3 ani.
Copilul nostru are 5 ani, iar ciocolata neagră este printre puținele dulciuri din comerț pe care le mănâncă.
Timp preparare: 90 min
Dimensiune vas: formă de tort cu fund detașabil cu diam. 30 cm
Timp coacere bază: 12-15 min
Timp răcire: minim 6-8h, ideal 12-24 h
Număr porții: 12-15 felii
INGREDIENTE
Pentru bază/blat:
- 100 g faina tip 650
- 100 g fulgi de ovaz râșniți sau făină de ovăz
- 100 g unt rece
- doua galbenușuri
- 50 g pasta de curmale sau curmale fără sâmburi hidratate și mărunțite
- 30 g nuci sau migdale măcinate
- 3-4 linguri de apă rece
Pentru cremă:
- 750 g mascarpone
- 100 g cremă de branză
- 10 g gelatină sau 2 linguri agar agar
- 100 g miere
- 100 g zmeură
- 100 g mango tăiat cubulețe mici (1/2 mango)
- zeama de la o lămâie
- 2 picături ulei esențial de lămâie (opțional)
Pentru decor:
- 100 g zmeură proaspătă
- 100 g mango tăiat cubulețe (1/2 mango)
- 30 g ciocolată neagră (95% cacao)
- coajă de lămâie BIO
- sâmburi de la 1/2 rodie
MOD DE PREPARARE
PASUL 1
Baza se face aproape la fel ca și în cazul celorlalte tarte dulci.
Frământă cu vârful degetelor făina împreună cu untul rece tăiat cubulețe, până obții o compoziție asemănătoare fărâmiturilor de pâine.
PASUL 2
Adaugă cele două gălbenușuri, apa și pasta de curmale.
Pasta de curmale o fac din curmale fără sâmburi, hidratate (minim 3 ore, ideal peste noapte) mărunțite cu blenderul sau cu tocătoru electric, împreună cu nucile și migdalele.
PASUL 3
Încorporează toate îngredientele până aluatul devine lipicios și poți forma din el o bilă.
PASUL 4
Aici ai 2 variante: fie îl întinzi imediat cu sucitorul, fie îl aplatizezi, îl învelești într-o folie alimentară și îl pui în frigider peste noapte, dacă faci tortul în avans.
Dacă alegi prima variantă, pregătește tava mai întâi.
Unge tava cu unt și tapetază fundul acesteia cu hărtie de copt și apoi marginile cu fășii egale cu înălțimea acesteia.
Apoi întinde aluatul cu ajutorul unui sucitor până capătă diametrul tăvii, transferă-l în tavă, înțeapă-l cu o furculiță pe toată suprafața acestuia și pune-l la copt timp de 15 min la 200 de grade, fără ventilator.
Pentru a păstra aluatul plat, în timp ce e în cuptor, mai poți să-l acoperi cu o hârtie de copt și să pui peste ea boabe de orez.
Greutatea lor îl va obliga să nu se ridice.
Eu nu ma mai complic fiindcă am constatat că merge și fără.
În plus, și dacă se ridică, va ceda ulterior sub greutatea umpluturii.
PASUL 5
Pentru a face umplutura, cu ajutorul unui mixer setat pe cea mai mică treaptă sau cu o spatulă de silicon, amestecă iaurtul cu mascarpone, miere, vanilie și zeamă de lămâie.
Incorporează ușor fructele, astfel încât să nu se facă zob. O altă variantă ar fi să așezi fructele pe blat direct și să torni crema peste, atunci cănd va fi momentul, dar, în aest caz, fructele se vor aglomera la baza tortului.
Când e gata crema pune-o la rece.
PASUL 6
Pentru a ca această cremă să se întărească e nevoie de gelatină, pe care trebuie să o prepari conform instrucțiunilor de pe ambalaj.
Eu am folosit agar-agar, o alternativă vegană, din alge.
Am adaptat un pic indicațiile de pe ambalajul produsului (o lingură la 240 ml apă) pentru că îmi doream o putere de gelifiere mai mare.
Așa că am fiert pentru 3-5 min (sau până se dizolvă) 2 linguri de fulgi în 120 ml apă.
După ce am luat gelatina de pe foc, am lăsat-o deoparte pentru 7 minute.
Încorporează gelatina în crema proaspăt scoasă din frigider și toarn-o rapid în tavă, peste blat.
Pune tava în frigider pentru aproximativ 6-8 ore sau peste noapte (ideal).
PASUL 7
După ce s-a întărit, ornează cheesecake-ul cu zmeură, cubulețe de mango, bucățele de ciocolată neagră și coajă de lămâie. Păstrează-l la rece, în tavă, până în momentul servirii.
Înainte de a-l mânca, scoate tortul din tavă, îndepărtează ușor hărtia de copt de pe el și servește-l alături de o limonadă rece sau o socată.
Cheesecake-ul se păstrează la frigider, acoperit cu folie alimentară sau într-un recipent cu închidere etanșă, timp de 3-5 zile.
Dacă ai încercat și tu acest cheesecake cu mango, zmeură și rodie, m-aș bucura să îmi spui părerea ta, într-un comentariu mai jos.