Slăbește cu un stil de viață sănătos: dieta Mayo Clinic

Slăbește cu un stil de viață sănătos: dieta Mayo Clinic

Sfatul meu a fost întotdeauna de a nu se urma diete “după ureche”, ci doar sub îndrumarea unui specialist sau realizate de profesioniști. Pentru ca o dietă de slăbit sau sanogenetică să fie corectă și să nu aibă consecințe negative este nevoie de supraveghere și planificare, cel puțin la început, deoarece efectele alimentației asupra corpului sunt extraordinar de complexe. În acest context, dieta Mayo vine cu avantajul major de a fi fost pusă la punct într-o clinică medicală de al cărei renume este imposibil să nu fi auzit.

Cuprins

Mai mult, dieta Mayo afirmă că are în obiectiv nu numai o pierdere în greutate pe termen scurt, ci un management al supraponderalității de-a lungul întregii vieți. În felul acesta, ai șansa să scapi de obiceiuri negative, iar cele bune îți vor deveni rutină și le vei aplica fără vreun efort suplimentar. Câteva din măsurile simple subliniate de autori sunt creșterea aportului de legume și fructe, un program de mișcare de 30 de minute pe zi (sau mai mult) și o concentrare habituală asupra ingestiei de alimente, interzicându-se, de exemplu, uitatul la TV în timpul mesei.

Dieta Mayo – două faze

Autorii dietei, oameni de știința cu experiență, o împart în două faze:

  • Inițială, când se scade rapid în greutate (până la 5 kilograme), dar într-un mod sănătos și fără probleme asociate. Pentru a fi mai ușor pentru cei care o urmează, e subliniat că se vor practica 5 obiceiuri sănătoase, vor fi eliminate 5 obiceiuri rele și, eventual, se vor aduna încă 5 obiceiuri favorabile (ca bonus!). Rolul acestei faze este de a da încredere, de a arăta ca se poate și că nimic nu e imposibil, dacă se depune puțin efort și există dorința de colaborare.
  • A doua fază se referă la întreaga viață. La felul în care trebuie să trăiești și să mănânci sănătos. Sigur, sună frumos, dar vei fi ajutat, vei fi învățat cum să alegi mâncărurile, să stabilești cât reprezintă o porție, să faci un meniu și să faci mișcare în mod sănătos. Sigur, vei slăbi în continuare sau te vei menține, dacă asta îți dorești.

Piramida alimentară dieta Mayo

Ca la orice piramidă, grupurile de la bază vor fi consumate în cele mai mari cantități (legume și fructe). Nu este vorba deci de nimic excepțional, care să te “chinuie”, ci ți se indică să consumi alimente cu volum mare și calorii puține, deci diluate energetic. Legumele și fructele te vor face să te simți sătul cu puține calorii. Când vine vorba de alimente cu mai multe calorii, cerealele integrale, leguminoasele, peștele și lactatele degresate vor completa aportul energetic până la valoarea dorită. Practic, nu este eliminat niciun grup de alimente, doar că prioritățile vor deveni altele. De remarcat că există și o indicație da a mânca mai ales acasă, mâncare gătită de tine. Așa este mai simplu să respecți îndrumările.

Dieta Mayo și activitatea fizică

Un punct esențial și unde nu poți “trișa” este activitatea fizică. Nu există însă un plan pentru toată lumea, ci totul va fi adaptat la posibilitățile fiecăruia. Se știe că planurile nerealiste sunt urmate sistematic de eșec și acest lucru va fi evitat. După cum am arătat, se indică 30 de minute de activitate fizica pe zi, reprezentând un minimum de mișcare, mai ales dacă vrei să slăbești. În plus, ești sfătuit să te miști mai mult în activitatea cotidiană, de exemplu să nu iei liftul, ci să folosești scările. Chiar dacă ai fost bolnav, mișcarea poate fi reluată treptat, dar numai după consultarea cu personalul medical care te-a avut în grijă.

Slăbire progresivă

Dacă principala ta țintă a fost să slăbești, dieta Mayo te scapă de 3-4 kilograme în prima fază, apoi de circa 0.5-1 kg/săptămână, până când atingi greutatea dorită. Nu sună așa de mult, dar această dietă a luat în calcul nu numai rezultatele de moment, dar și menținerea scăderii ponderale pe termen lung. Cum?! Prin faptul că te învață o mulțime de lucruri despre obiceiuri bune în dietă.

Dacă aveai și alte probleme de sănătate, după cum știi, scăzând în greutate, s-ar putea să le poți rezolva. Îți va scădea tensiunea arterială, o să dormi mai bine și poate ai să îți normalizezi glicemia și profilul lipidic.

Exemplu de meniu tipic dieta Mayo – 1200 kilocalorii

  • Micul dejun: o jumătate de cană de fulgi de ovăz fierți cu o cană de lapte, două linguri de stafide, un sfert de mango. O băutură fără calorii (ceai fără zahăr, cafea etc.)
  • Prânz: salată cu o vinegretă fără grăsime (de exemplu, pe bază de iaurt), cartofi dulci copți, quinoa, o băutură fără calorii
  • Cină: o felie de pizza, o cană de bucăți de fructe, o băutură fără calorii

Desigur, sunt și gustări permise, un exemplu fiind cea formată din doua linguri de hummus și “bețe” din castravete, ardei sau țelină.

Pentru cei care sunt fanaticii dulciurilor, acestea sunt permise, dar… în limite foarte strânse. Practic, nu trebuie să depășești 75 kilocalorii pe zi provenite din așa ceva. Din păcate dulciurile au multe calorii, deci fie încerci să mănânci luni o înghețată mică și 2 cuburi de ciocolată și apoi te abții toată săptămână, fie încerci să distribui cumva cele de mai sus pe o perioadă mai mare de timp.

Nu uita!

Dincolo de slăbit, alimentele din dieta Mayo sunt foarte sănătoase și pot să te ajute în prevenția pe termen lung a multor boli cronice. Studiile au asociat consumul de vegetale, cereale integrale, nuci, pește, grăsimi sănătoase cu avantaje uriașe mai ales când vine vorba de boli cardiovasculare.

Deci nu este vorba doar de o dietă pentru slăbit, ci și de una care este clar sanaogenetică, fără a fi restrictivă sau greu de ținut pe termen lung.

Trimiteți un comentariu

Mai nouă Mai veche

نموذج الاتصال