Au existat numeroase studii care au dovedit că cetoza nutritivă este o soluție pentru diferite probleme cardiace, cel mai important fiind obezitatea. Începând cu o dietă ketogenă, vă veți ajuta să schimbați procesele metabolice din organism și să treceți de la arderea carbohidraților (carbohidrații) la topirea grăsimilor.
Prin dieta ketogenică, se înțelege că aproximativ 50% sau 70% din alimentele pe care le consumați ar trebui să conțină grăsimi benefice cum ar fi ouăle organice, uleiul de nucă de cocos, avocado, fructele cu coajă lemnoasă cum ar fi nucile de macadamia, alunele.
Cu acest tip de dietă, aportul de carbohidrați va fi redus la minimum, astfel încât corpul dumneavoastră poate transforma grăsimile în sursă de energie, deoarece va exista mai puțin zahăr care blochează sistemele corpului de utilizare a grăsimilor (în loc să ardă zahărul).
În timpul dietei, corpul dumneavoastră va începe, de asemenea, să producă cetone din grăsimile procesate în ficat, de aici și numele dietei. După cum au căzut de acord mai mulți experți, scopul final al unei diete ketogenice, dacă este făcută corect, este declanșarea forțată a corpului dumneavoastră într-o stare atât de metabolică ce este posibilă doar prin înmuierea carbohidraților (în loc să vă înfometați și să consumați mai puține calorii).
Există puține lucruri pe care corpul uman le poate ajusta, iar dietele ketogenice nu fac excepție. Astfel, atunci când reușiți să eliminați carbohidrații și grăsimile din organism, corpul dvs. se va ajusta prin arderea cetonelor pentru a produce energia necesară.
Care sunt avantajele de sănătate ale folosirii dietei ketogenice?
1.Îți păstrează creierul sănătos
Având un aport scăzut de carbohidrați, dar mai multe grăsimi, acestea pot fi benefice pentru prevenirea și tratarea problemelor neurologice. Există un studiu din Farmacologia comportamentală care a arătat că dietele ketogenice pot reduce simptomele Alzheimer și Parkinson.
În timpul studiului, pacienții cu Parkinson au fost tratați cu o dietă ketogenică de 4:1 timp de o lună, rezultatul a arătat că majoritatea pacienților au avut o îmbunătățire a simptomelor (aproximativ 43% dintre pacienți).
În plus, există, de asemenea, studii care au arătat că dieta ketogenică a fost benefică și pentru autism. Autismul prezintă unele simptome similare cu epilepsia, deoarece se știe că boala provoacă convulsii datorită supra-stimulării celulelor creierului. Ei bine, un studiu a constatat că copiii care au fost diagnosticați cu autism au văzut îmbunătățiri în starea lor după 6 luni de utilizare a regimului ketogenic.
2.Poți scăpa de surplusul de kilograme
Întrebați pe oricine care a dat câteva kilograme jos și vă va spune că una dintre cele mai bune metode de a pierde în greutate este să reduceți carbohidrații. Ei bine, dieta ketogenică este una cu un aport foarte scăzut de carbohidrați și o consumare moderată de proteine.
Deoarece consumul de grăsimi este crescut și scopul principal al dietei este declanșarea organismului de a arde grăsimi, dieta vă poate ajuta să învățați corpul să recurgă la grăsimi ca principalii săi combustibili și să producă cetone din grăsimile pe care le stochează.
3.Luptă împotriva cancerului
Este cunoscut faptul că tumorile și cancerul au nevoie de zahăr pentru a se hrăni și a se dezvolta. De aceea, una dintre primele recomandări pentru pacienții cu cancer este de a opri sau de a reduce aportul de zahăr, astfel încât aceștia să poată lupta mai bine cu boala.
Celulele canceroase, spre deosebire de celulele obișnuite din corpul nostru, nu se pot schimba metabolic pentru a obține abilitatea de a folosi grăsimi pentru energie în loc de altă resursă.
Un articol de al lui Dr. Eugene Fine de la Colegiul de Medicina Albert Einstein, publicat în revista Redox Biology ne informează că organismele cetone pot opri cancerele prin modificarea disponibilității proceselor energetice în celulele canceroase.
Citește despre:Dieta cu ouă fierte – slăbeşti 10 kilograme în doar 2 săptămâni
Articolul a arătat rezultate promițătoare în mai multe tipuri de cancer: de prostată, gastric și cancer de colon.
În studiul său, echipa Dr. Fine a subliniat că datele preliminare au arătat că dietele Inhibatoare de insulină sunt sigure si posibile la unii pacienți cu cancer într-un stadiu avansat.