Lipsa de calciu (hipocalcemia): cauze si remedii

Calciul este un mineral esential pentru organism. Corpul foloseste calciul pentru a crea oase si dinti puternici. De asemenea, acest mineral este important pentru buna functionare a inimii si muschilor. Lipsa de calciu (sau hipocalcemia) apare atunci cand organismul nu primeste suficient calciu. Lipsa de calciu poate creste riscul de a dezvolta anumite afectiuni precum:

- osteoporoza

- osteopenie

Printre cauzele hipocalcemiei se numara mostenirea genetica si aportul slab al acestui mineral. Lipsa de calciu ii poate afecta si pe cei mici. Copiii care nu obtin suficiente cantitati de calciu ar putea sa nu atinga inaltimea maxima cand ajung la varsta adulta. Pentru a preveni o astfel de problema, se recomanda sa luati cantitatea recomandata de calciu pe zi din alimentele, suplimentele sau vitaminele pe care le consumati.

Persoanele care dezvolta simptome ale deficitului de calciu trebuie sa ia legatura cu un medic. Specialistii pot efectua teste pentru a verifica nivelurile de calciu din sange. Medicii pun diagnosticul de hipocalcemie in cazul in care concentratiile de calciu din sange se afla sub 8,8 miligrame pe decilitru. Tratamentul hipocalcemiei implica administrarea de suplimente sau consumul de alimente bogate in calciu.

 

Cuprins:

Ce este calciul?

Care sunt cauzele lipsei de calciu?

Cum se pune diagnosticul de hipocalcemie?

Tratament hipocalcemie

 

Ce este calciul?

Calciul este un nutrient de care toate organismele vii au nevoie, inclusiv oamenii. Este cel mai raspandit mineral din organism si este absolut vital pentru sanatatea si rezistenta oaselor.

Oamenii au nevoie de calciu pentru ca oasele lor sa se formeze si sa se mentina puternice, iar 99% din calciul din organism se afla in oase si dinti. De asemenea, calciul mai are un rol esential. El poate mentine o comunicare sanatoasa intre creier si alte parti ale corpului. Acesta contribuie si la miscarea musculara si la o buna functionare cardiovasculara.

Din fericire, acest mineral se gaseste in mod natural in multe alimente, insa poate fi si adaugat in alte produse alimentare de catre producatori. Calciul este disponibil si sub forma de suplimente.

Cu toate acestea, pentru ca organismul sa absoarba corect calciul, oamenii trebuie sa consume si vitamina D Aceasta vitamina se gaseste in uleiul de peste si in produsele lactate fortificate. In plus, ea mai poate fi obtinuta in urma expunerii la lumina soarelui.

Care sunt cauzele lipsei de calciu?

Cauzele hipocalcemiei pot fi nenumarate. In cazul multor persoane, riscul de hipocalcemie creste pe masura ce inainteaza in varsta. Problema poate fi cauzata de o multime de factori, cum ar fi:

- intoleranta alimentara la alimentele bogate in calciu

- anumiti factori genetici

- aportul slab de calciu pe o perioada lunga de timp, in special in perioada copilariei

- modificari hormonale, in special in cazul femeilor

- administrarea de medicamente care pot reduce absorbtia calciului

Pentru a evita lipsa de calciu, este important sa consumati acest mineral in cantitati suficiente, indiferent de varsta.

Din cauza predispozitiei la probleme osoase, femeile trebuie sa isi mareasca aportul de calciu mai devreme in viata decat barbatii. Acest lucru trebuie sa inceapa cu varsta mijlocie. Deoarece la aceasta varsta se apropie de menopauza, femeile trebuie sa respecte cu strictete recomandarile privind consumul de calciu.

In timpul menopauzei, femeile ar trebui sa consume si mai mult calciu pentru a reduce riscul de osteoporoza. Din cauza reducerii nivelului de estrogen in timpul menopauzei, oasele femeilor incep sa se subtieze mai rapid.

Lipsa de calciu poate fi provocata, de asemenea, si de o tulburare hormonala numita hipoparatiroidism. In cazul acestei afectiuni, glandele paratiroide nu produc suficienti hormoni paratiroidieni, cei care controleaza nivelurile calciului din sange.

Alte cauze ale hipocalcemiei sunt malnutritia si malabsorbtia. Malnutritia inseamna absorbtia insuficienta a nutrientilor, in timp ce malabsorbtia apare atunci cand organismul nu poate absorbi vitaminele si mineralele necesare din alimentele pe care le consumati.

Cauzele hipocalcemiei pot fi, de asemenea, urmatoarele:

- insuficienta renala

- pancreatita

- nivelurile scazute de vitamina D, ceea ce ingreuneaza absorbtia calciului

- hipermagnezemie si hipomagnezemie

- hiperfosfatemie

- medicamentele, cum ar fi fenitoina, fenobarbitalul, rifampicina, corticosteroizii

- transfuzii masive de sange

- anumite medicamente pentru chimioterapie

- “sindromul oaselor flamande”, care poate aparea dupa o operatie pentru hiperparatiroidism

Cum se pune diagnosticul de hipocalcemie?

Mergeti la medic daca banuiti ca aveti hipocalcemie. In cadrul vizitei, specialistul va recolta o proba de sange pentru a verifica nivelul de calciu din sange. Medicul va masura nivelul total de calciu, nivelul de albumina si nivelul de calciu ionizat sau “liber”. Albumina este o proteina care se leaga de calciu si care il transporta prin sange. Un nivel scazut de calciu poate confirma diagnosticul de lipsa de calciu.

Hipocalcemie neonatala

Lipsa de calciu neonatala apare la sugari la scurt timp dupa nastere. Mai precis, majoritatea cazurilor de hipocalcemie neonatala apar in primele doua zile dupa nastere. In schimb, hipocalcemia cu debut tardiv isi face debutul dupa trei zile de la nastere sau mai tarziu.

Factorii de risc ai acestei forme sunt dimensiunile prea mici ale copiilor si diabetul matern. De cealalta parte, hipocalcemia cu debut tardiv este in majoritatea cazurilor cauzata de consumul de lapte de vaca sau de formula de lapte cu prea mult fosfat.

Printre simptomele hipocalcemiei neonatale se numara:

- starea de agitatie

- tahicardie sau batai mai rapide ale inimii

- alimentatia slaba

- apneea in somn

- convulsiile

Afectiunea este diagnosticata printr-o analiza de sange. De asemenea, medicii vor verifica si nivelul de glucoza al sugarului pentru a exclude hipoglicemia.

Tratament hipocalcemie

Tratamentul hipocalcemiei se bazeaza, in toate cazurile, pe adaugarea unor cantitati recomandate de calciu prin alimentatie. Acesta este si cel mai sigur si mai simplu mod de a preveni o hipocalcemie.

calciu-lactate

Remedii lipsa de calciu - alimente

Tratamentul hipocalcemiei presupune, in primul rand, consumul alimentelor care contin calciu. Printre acestea se numara:

- fasolea

- produsele lactate, cum ar fi laptele, branza si iaurtul

- spanacul

- smochinele

- cerealele fortificate

- brocoli

- tofu

- laptele de soia

- nucile si seminte, cum ar fi migdalele si semintele de susan

Remedii lipsa de calciu - suplimente

Discutati cu un medic inainte de a lua suplimente de calciu. Excesul, o problema numita hipercalcemie, poate creste riscul de boli cardiovasculare, pietre la rinichi si alte probleme grave de sanatate.

Daca lipsa de calciu este grava sau daca suplimentele si alimentatia nu dau rezultate, medicul poate prescrie injectii de calciu.

Trimiteți un comentariu

Mai nouă Mai veche

نموذج الاتصال