Top combinații de alimente pentru a slăbi sănătos
Combinația de alimente este un aspect al nutriției adesea trecut cu vederea. Cu toate acestea, evitarea combinațiilor greșite de alimente îmbunătățește digestia. O digestie bună este esențială pentru asimilarea în mod corespunzător a vitaminelor, mineralelor și antioxidanților, precum și pentru a putea slăbi eficient.
Cuprins
De multe ori caloriile sunt asociate cu greutatea. Cu toate acestea, un alt factor declanșator al luării în greutate este digestia deficitară, care duce la dureri de stomac și oboseală după masă. Este important să știm că anumite combinații de alimente nu sunt benefice pentru sănătatea noastră și cu atât mai puțin ca să pierdem în greutate. Tulburările digestive, balonarea, constipația, oboseala și creșterea în greutate pot fi cauzate de o combinare greșită a alimentelor.
Combinăm și amestecăm mâncarea fără să știm că organismul nostru nu o poate digera și asimila în mod corespunzător. De ce ar trebui să fim atenți la combinarea alimentelor compatibile? Și chiar ne poate face să slăbim? Mai jos îți oferim câteva sfaturi valoroase ca să știi ce să faci să pierzi în greutate pe termen lung fără efort și să te simți mai bine!
Ce trebuie să știi despre digestie?
Digestia alimentelor depinde de mai mulți factori. Pentru a digera bine, sistemul nostru digestiv depinde de mai multe condiții:
- Timp de digestie
- Mediul digestiv acido-bazic
- Mobilizarea energiei necesare pentru a digera anumite alimente
Timpul de digestie diferă de la un tip de aliment la altul: dacă asociem alimente care sunt digerate în momente diferite, întregul nostru sistem digestiv suferă din cauza reacțiilor de putrefacție și fermentație, a acidității și problemelor digestive.
De exemplu, digestia fructelor durează între 30 și 60 de minute; cea a legumelor, a cerealelor și semințelor 2 ore; a cărnii și peștelui între 3 și 4 ore și a crustaceelor de la 4 la 8 ore.
Când combinăm crustaceele cu un fruct în timpul mesei, fructul este digerat mai repede decât crustaceele care vor rămâne mai mult în stomac și vor fermenta!
Care este principiul combinării alimentelor?
Nu amestecăm prea multe tipuri de alimente în timpul aceleiași mese pentru a avea o digestie bună, ci le asociem corect pentru a permite asimilarea nutrienților. Se poate apela la o monodietă (se mănâncă un singur aliment pe o anumită perioadă) în funcție de metabolism și de vitalitatea persoanei, însă pe o perioadă scurtă. Deci, cum procedăm? Trebuie să studiem puțin cum funcționează organismul nostru.
Cu toții suntem diferiți (constituție, metabolism, sistem digestiv), prin urmare, dieta trebuie adaptată la specificul fiecăruia și la posibilele probleme de sănătate.
Alimentele asigură nutrienții necesari vieții
Este important să-i oferim corpului ceea ce are nevoie și să învățăm să ne bucurăm de o hrană mai apropiată de firea noastră. Mâncatul până la sațietate sau pentru a ne simți confortabil emoțional este foarte departe de acest principiu.
Alimentația potrivită oferă energie și vitalitate, salvează sistemul digestiv
Cu alimentația corectă ne simțim mai în formă, petrecem mai puțin timp digerând, nu ne mai simțim obosiți după masă (semn că mâncarea nu este potrivită).
Mâncarea oferă ceea ce organismul are nevoie
O alimentație incorectă duce la supraîncărcarea organismului cu toxine și produce carențe în organism.
Supraîncărcarea organismului provine în special de la pesticide, de la aditivii din produsele alimentare prelucrate, zaharurile rafinate, alimentele semiprocesate sau asocierile alimentare proaste.
Supraîncărcarea organismului înseamnă boli metabolice, diabet, supraponderalitate, probleme circulatorii, boli ale pielii, inflamații și boli degenerative.
Carențele provin din lipsa în alimentație a legumelor de calitate (proaspete, organice), dintr-un aport dezechilibrat de grăsimi sau din cauza gătitului necorespunzător care denaturează alimentele.
Carențele în organism înseamnă scăderea sistemului imunitar, pierderea elasticității pielii, scăderea tonusului muscular.
Ce principii de bază putem adopta?
O dietă predominant vegetariană
Comparând omul cu alte animale, vedem că are caracteristicile maimuțelor mari (dentiție, lungimea tractului digestiv, dimensiunea gurii, a stomacului). Maimuțele mari sunt frugivore. Alimentația lor este în esență vegetală și include și puțină proteină animală. Animalul frugivor nu este nici erbivor, nici carnivor!
De exemplu, tractul digestiv al animalelor consumatoare de fructe este mult mai lung decât cel al carnivorelor, care este scurt și permite digestia rapidă a cărnii (într-un tract digestiv lung, carnea ar intra în putrefacție, ceea ce ar determina trecerea toxinelor prin bariera intestinală, corpul și celulele beneficiind de un mediu inadecvat, favorabil apariției anumitor boli).
- 70% din fructele și legumele proaspete, organice, pot fi consumate crude sau gătite în cel mai scurt timp posibil (aburi, tocană la temperatură scăzută) inclusiv leguminoasele (linte, mazăre galbenă, fasole) care pot fi lăsate la încolțit pentru a fi consumate crude.
Atenție! Gătitul poate denatura alimentele. Vitaminele sunt foarte sensibile la căldură și la timpul de gătit, în special la vitamina C. Pe de altă parte, fibrele legumelor sunt insolubile și pot provoca disconfort intestinal, în timp ce după gătit sunt digerabile (ceea ce face ca extractorul de suc să devină o opțiune interesantă, deoarece extrage fibrele pentru a păstra doar sucul legumelor și, prin urmare, avem un concentrat de vitamine și minerale).
- Fructele oleaginoase, semințele: migdalele, nucile, semințele de dovleac, semințele de floarea-soarelui, semințele de susan și semințele de in sunt bogate în lipide „bune” (adică mononesaturate și polinesaturate), proteine, fibre și minerale care pot fi incluse în alimentație, în cantități măsurate.
Proteinele animale trebuie consumate în cantități mici iar aportul trebuie să fie zilnic. Dacă le mâncăm în cantitate mai mare decât este necesar, surplusul trebuie eliminat, ceea ce poate obosi rinichii. Proteinele animale pot fi înlocuite cu proteine vegetale.
Proteinele animale conțin și vitamina B12; persoanele care nu doresc să consume deloc proteine animale (veganii), adesea din motive etice, iau B12 sub forma unui supliment alimentar. A deveni vegan necesită o cunoaștere aprofundată a nutriției și este necesară multă atenție la compoziția meselor și a aportului de nutrienți.
Fără produse rafinate
Rafinarea îmbunătățește conservarea alimentelor și permite vânzarea în cantități industriale, dar denaturează alimentele. De exemplu, pentru cereale, este îndepărtat totul din jurul boabelor, ceea ce îmbunătățește posibilitățile de depozitare și conservare. Dar ce este în jurul bobului? Germenul care conține micronutrienții și învelișul bogat în fibre. Prin consumul de produse rafinate, absorbim numai produse fără nutrienți esențiali pentru viață (calorii goale) și, în plus, cu un indice glicemic mai mare decât produsele integrale!
Acest lucru este valabil pentru toate produsele rafinate: zahăr, sare, cereale, făină și uleiuri.
Ideea este de a avea un nivel stabil de zahăr din sânge, care să prevină scăderea și creșterea în greutate. Pe scurt, reținem că alimentele cu un indice glicemic scăzut sunt importante pentru ca să avem o energie bună pe tot parcursul zilei și pentru ca să nu creștem în greutate, sau chiar să slăbim, în special prin pierderea grăsimii abdominale.
Vestea bună este că produsele nerafinate (orezul brun, quinoa, pâinea de secară sau pâinea integrală) au un indice glicemic mai mic decât produsele rafinate.
Combinațiile alimentare corecte
Asociere sau disociere?
Anumiți nutriționiști recomandă disocierea alimentelor pentru probleme de digestie și pentru evitarea fermentației și a putrefacției.
Conform acestui principiu, digestia proteinelor necesită un mediu acid spre deosebire de cel necesar digestiei amidonului (amidon, cereale) care trebuie să fie alcalin, iar cele doua medii sunt, prin urmare, contradictorii.
La fel, alimentele acide (roșiile, oțetul, muștarul) nu merg cu amidonul.
Unele diete de slăbire se bazează pe acest principiu, deoarece într-adevăr, dacă le disociem complet, alimentele trec (prea) rapid în intestine, care nu mai au timp să asimileze nutrienții, ceea ce cauzează subțierea pereților intestinelor și multe alte deficiențe!
De puțin amidon este neapărat nevoie pentru asimilarea proteinelor!
Din nou, calea de mijloc este cea mai rezonabilă.
Fermentarea și putrefacția au loc în intestinul subțire și în intestinul gros (și nu în stomac, care este un mediu steril în timpul digestiei, datorită acestei acidități bacteriile sunt distruse; prin urmare nu pot fermenta).
Factorii de indigestie (fermentare și putrefacție excesivă care generează toxine și inconveniente, cum ar fi gazele, eructațiile, durerea etc.) apar ca urmare a:
- unei mese prea acide și a mestecării insuficiente care nu permit amilazei salivare să înceapă activitatea de digestie a amidonului (alimentele cu amidon). Dacă amidonul nu este pre-digerat în gură, atunci ajunge în intestin, care trebuie să facă toată munca (deoarece stomacul digeră proteinele) și aceasta creează fermentații. MESTECĂ pâinea, cerealele și toate alimentele cu amidon mult timp și nu consuma alimente acide în același timp sau înainte;
- unei mese care conține prea multe alimente diferite și a cărei digestie durează mult timp; mâncarea va stagna în intestin, fiind dăunătoare sănătății și nu favorizează pierderea în greutate;
- excesului de zahăr;
- excesului de alimente cu amidon;
- cantității prea mari de proteine sau a proteinelor diferite ingerate în timpul aceleiași mese;
- excesului de grăsimi saturate (care sunt mai puțin miscibile);
- fibrelor insuficiente și produselor lacto-fermentate (tranzit și floră intestinală);
- unei flore intestinale dezechilibrate, deoarece aceasta completează digestia glucidelor, proteinelor și a lipidelor. Flora intestinală conține peste 200 de specii de bacterii.
Combinații de alimente cu care vei reuși să slăbești
Deci, în mod concret, iată un rezumat care ilustrează ceea ce este explicat mai sus:
- Proteine + legume = OK
- Alimente cu amidon + legume = OK
- Proteine + alimente cu amidon: NU
- Proteine + legume sau fructe: OK
- Proteine + cereale / amidon și / sau zaharuri: NU
- Proteine + leguminoase: NU
- Proteine + zaharuri: NU
- Proteine + produse lactate: NU
- Legume + proteine: OK
- Legume + fructe: OK
- Legume + leguminoase: OK
- Legume + zaharuri: NU (fermentație = gaze)
- Legume + produse lactate: NU
- Amidon + legume: OK
- Amidon + fructe: + – OK (există posibilitatea fermentării cu zahăr din fructe)
- Amidon + proteine: NU
- Amidon + zahăr: NU (fermentație = gaz)
- Amidon + produse lactate: NU (fermentare cu lactoză, zahăr din lapte)
Să nu uităm că digestia este a doua vinovată pe listă de pierderea de energie în organism, prima fiind reglarea temperaturii. Digestia mobilizează multă energie care, prin urmare, poate afecta vitalitatea unei persoane. Capacitatea de digestie este variabilă de la o persoană la alta și este legată de potențialul de vitalitate și energie al acestei persoane și rata de energie depinde de alimentația generală în viață.
Dacă o persoană cu vitalitate scăzută mănâncă alimente care nu merg împreună, care îngreunează digestia, va exista neapărat o lipsă de energie încă din timpul digestiei, digestia va fi încetinită, va dura mult prea mult cu alimente care stagnează în organism, în stomac și intestine, provocând fermentații și putrefacții!
Corpul este otrăvit de toxine: respirația urât mirositoare, urina închisă la culoare și puternic mirositoare, scaunele mirositoare, lipicioase sau constipație, limba încărcată pot fi pe lista zilnică pentru unii!
Cum să mâncăm?
O masă : o cruditate la început + un amidon + o legumă la aburi (ex: o salată mixtă + orez brun + broccoli)
Cealaltă masă : o cruditate la început + o proteină + o legumă la aburi (ex: o salată verde + un file de pește + spanac)
Aceste recomandări trebuie respectate cât mai mult posibil, dar trebuie adaptate fiecărei persoane în funcție de capitalul său energetic, gustul și vârsta sa.
Deserturile prea dulci perturbă digestia
Evită să închei masa cu deserturi foarte concentrate în zahăr, cum ar fi cremele de lapte aromate, înghețatele, iaurturile cu fructe dulci. Aceste zaharuri concentrate pot interfera cu digestia. Acest lucru nu înseamnă că ar trebui să eliminăm deserturile, deoarece pentru mulți dintre noi nota de dulceață semnalează sfârșitul mesei. Trebuie doar să știi cum să îți alegi deserturile și chiar mai bine să înveți cum să faci dulciuri delicioase și sănătoase.
Asociază proteinele animale cu legume
În timpul unei mese centrate pe proteine animale, cum ar fi peștele și chiar mai multă carne, optează pentru legume crude și fierte ca acompaniament și o porție mică de carbohidrați, cum ar fi cartofii, pâinea, orezul și alte cereale. Astfel, asociază un pește în primul rând cu o legumă și în cantități mai mici cu orez sau o bucată de pâine. Același lucru este valabil și pentru o masă cu carne.
Nu mânca prea multe proteine animale
De asemenea, evită amestecarea mai multor proteine animale în timpul aceleiași mese. De exemplu pește sau carne + brânză + desert care conține ouă.
Mănâncă cereale și leguminoase
Dacă în timpul meselor combini cereale și leguminoase, asigură-te că respecți proporțiile de aproximativ 2/3 cereale la 1/3 leguminoase.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.